Muhafiz mu bio otac: Mudžahid Smajlović novi je hafiz Kur'ana

Podijelite ovaj članak:

Pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, posljednje kur'anske sure napamet proučio je Mudžahid Smajlović, sin Asima i Fikre, iz Živinica i tako stekao titulu hafiza Kur’ana Časnog. Njegov muhaffiz bio je hafiz Amir Nedimović. Hafiz Mudžahid Smajlović rođen je 2001. godine.

Najsretniji bih bio da su se svi našli u mojoj situaciji, djetinjstvo mi je bilo ispunjeno druženjem sa Kur’anom. Roditelji nisu štedjeli ni vremena ni resursa u nastojanju da mi usade ljubav prema Božijoj knjizi, još tad ukazujući na recept uspjeha koji leži upravo u njenim redovima. Kako god, govorim u nadi da će mnoga srca, kako starija tako i mlađa, pronaći motiv u ovome i učiniti Kur’an neizostavnim dijelom njihove životne jednačine. Nažalost, obaveze i generalno način života vremenom su me udaljile od pomenutog. Sve do prije tri godine, kada sasvim slučajno i usput, slušajući sam naučio suru Ta-ha. Hvala Allahu koji mi je olakšao…” kazao je hafiz Smajlović za portal NEON Televizije, te dodaje

“U tom periodu, kroz razgovor sa ahbabom koji je također hafiz, pomenuo mi je suru Qamer kao mnogima najtežu. Ništa čekao nisam. Naučivši je za vrlo kratko vrijeme, vjetar u leđa u ključnom trenutku bio mi je ponavljajući ajet te cjeline. “Mi smo Kur’an učinili lahkim za pamćenje, pa ima li ikoga ko će pouku uzeti.” Definitivno prekretnica u mom životu i na putu ka nedavnom stečenom zvanju. Naravno, taj put je sve samo ne linearan progres. Briga o srcu, borba protiv nefsa i dunjalučkih strasti ne prestaje ni nakon njegovog završetka. Mene što se tiče, dalje sebi za cilj stavljam prenošenje znanja i iskustva drugima. Neopisiv osjećaj se budi posmatrajući ponosne roditelje i zajednicu. Uložili su mnogo u mene dok sam bio dječak, a odužit im se planiram upravo kroz rad sa generacijama koje dolaze.

Hafiz je posebno istakao udruženje “Izvor selsebil”, čije je škole i kampove Kur’ana pohađao.

Hvala mom prvom muhaffizu, mom babi. Majci, čija podrška ni sa čim uporediva nije. Zahvalan sam i cijeloj zajednici ljudi oko mene, stavljen sam u uslove u kojima je teško ne nizati uspjehe. Allaha molim da nas učini od onih kojima je zadovoljan i dostojnim čuvarima Njegove riječi, te da nas uvede u Mjesto zbog kog žrtvujemo živote naše, amin.” zaključuje hafiz.

Pred Komisijom hafiz Mudžahid hifz je polagao 15 dana, a na kraju je istaknuto da je bila milina slušati ga svih tih dana.

Odlično je proučio cijeli Kur’an, sa izuzetno jakim i kvalitetnim hifzom sa lijepim učenjem i pravilnim tedžvidom” istaknuto je.

Na njegov uspjeh svi u zajednici su ponosni a posebno roditelji koji su ulagali mnogo u pravilan odgoj svoje djece.

(NEONTV)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x