Muftija banjalučki prisustvovao iftaru Draška Stanivukovića

Podijelite ovaj članak:

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upriličio je večeras iftar za postače u gradu na Vrbasu, kojem je, uz veliki broj vjernika, prisustvovao i muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović.

U svom obraćanju muftija Abdibegović izrazio je zahvalnost gradonačelniku Stanivukoviću na ukazanoj časti, prijateljskom pozivu i spremnosti da kao gradonačelnik Banja Luke upriliči iftar za postače.

– Vaš poziv na zajednički iftar razumijevamo kao znak poštovanja, odgovornosti, brige, spremnosti na saradnju kao i znak, ljudske dobrote i plemenitosti. Bolje kazano, a u širem kontekstu, ovaj čin je gest sa jakim elementima kulturnog izričaja. Da kažem, preciznije, ovo je civilizacijski čin koji dolazi u vrijeme sve većeg odsustva, nedostatka lijepe riječi, dobrog djela, prijateljskih odnosa, ugodnog druženja, po kojima je bosanskohercegovačko društvo u svom viševjekovnom trajanju bilo prepoznatljivo – rekao je muftija Abdibegović.

Muftija je podsjetio da je poziv na iftar još plemenitiji, naročito kada se zna da su banjalučki Bošnjaci prošli kroz teška iskušenja, ali da su upravo vjernici koji su prisutni na iftaru, uprokos svemu, smogli snage ostati u svom gradu.

Muftija je kazao da iftar šalje poruku nade i onima koji su iz poznatih razloga, a silom prilika, odsutni iz ovog grada.

– Cijenim za potrebno naglasiti da pravo na slobodu, život i egzistenciju, vjerska, nacionalna i politička uvjerenja jednako pripadaju svakom pojedincu i skupini u pravednom društvu. Bili bi sretni da svaki pojedinac, pa i mi iz Islamske zajednice i naši prijatelji iz Dobrotvornog društva Merhamet, u Vama, kao i Gradskoj upravi grada Banja Luke, vidimo i prepoznajemo prijatelje koji će nam jamčiti prava i u budućnosti pružati svaki vid podrške i zaštite – istakao je muftija Abdibegović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da mu je velika čast i odgovornost što je prvi gradonačelnik domaćin iftara, ali i što su se vjernici odazvali u velikom broju.

DSC_9224.JPG - Muftija Abdibegović prisustvovao iftaru gradonačelnika Banja Luke za postače

– Ja jesam domaćin ovoga grada. Želim da budem domaćin svakog čovjeka, svake vjerske zajednice jer mislim, iskreno i suštinski mislim, da je naša ljepota upravo u različitostima i mišljenja i naših vjera i kultura i svega što jeste Banja Luka. Banja Luka je mjesto susreta. Susreta i vjera i kultura i naroda, ali mislim da je večeras mjesto susreta dobrih ljudi – kazao je Stanivuković.

On je istakao da se tokom ramazana i vaskršnjeg posta svi suzdržavaju od hrane, ali i od dijela ili nedjela, misli i pomisli, što je još važnije.

– Možda ne možete svaki naš niti potez, ni pomisao, ni rečenicu, ni riječ podržati, ali nemajte sumnje od Banjaluke da je mjesto u kojem ćemo se potruditi cijelim bićem da se ugodno osjećate, da živimo zajedno, da se volimo, da se poštujemo, da budemo prijatelji i da se u podijeljenom društvu ne plašimo to reći – kazao je Stanivuković.

Tom prilikom, muftija Abdibegović uručio je poklon gradonačelniku Stanivukoviću, kao i predsjednica Gradskog odbora Dobrotvornog društva Merhamet.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x