Muftija Kudić: Lejletur-regaib znači vjerovati u uspjeh

MUFTIJA KUDIĆ: LEJLETUR-REGAIB ZNAČI VJEROVATI U USPJEH

Mubarek noć Lejletur-regaib nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

          Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić govorio je za Agenciju MINA povodom Lejletur-regaiba, podsjetivši da noć u islamskoj tradiciji označava posebno vrijeme, tišinu i smiraj, vrijeme kada se odmaramo od dnevnih aktivnosti i dunjalučkih briga.

„Osim poznatih mubarek noći Lejletur-regaib, Lejletul-mi'radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr, postoje i druge noći koje imaju svoje posebno mjesto i značenje. U  Kur’anu se noć spominje kao vrijeme smiraja i odmora. Kolika je važnost noći dovoljno je kazati da se početak objave desio noću, a ne danju, ukazavši da se u smiraju noći piše sudbina koja će se realizirati u danu“, izjavio je muftija Kudić.

Kazao je da je noć i prilika za razumijevanje Božije milosti.

„Allah, dž.š,  je izabrao četrdeset noći i učinio ih da se ispune obećanja Musau, a.s, u dovi koju je činio za svoj narod, u nadi da ih izbavi od faraonske tiranije. Na drugom mjestu se hvale oni koji udjeljuju noću i danju, pa je počeo sa riječi noć prije nego dan jer tu sadaku najiskrenije činimo. Zatim, noć je izabrana za izbavljanje Luta, a.s, i njegove porodice. Spavanje u noći opisuje kao privremenu smrt. ‘On vas noću uspavljuje – a zna i šta ste preko dana griješili – zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti'“, naveo je muftija Kudić.

Muftija je naglasio da je Lejletur-regaib noć želje, nade i optimizma.

„Ona najavljuje početak mjeseca redžeba za kojeg je poslanik Muhamed, a.s, tražio od Allaha, dž.š, da ga blagoslovi i da u njemu i mjesecu ša’banu ispuni berićet i milost kako bismo dočekali mjesec ramazan. Ova noć po svojoj poruci kazuje da poslije noći i smiraja dolazi novi dan – dan buđenja iz duboke uspavanosti, iz gafleta. Trebamo imati ubjeđenost da će se ispuniti naše želje u Lejletur-regaibu. Ako su nam namjere iskrene a pri tom ih prate dobra djela, onda dove koje smo učili imaju svoj smisao. Lejletur-regaib znači vjerovati u uspjeh“, poručio je muftija Kudić.

MINA

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x