Muhamed Tulić iz Sarajeva u najboljem timu svijeta međunarodne trgovačke arbitraže

Dvadesetpetogodišnji Muhamed Tulić je Prvu bošnjačku gimnaziju završio u Sarajevu nakon čega upisuje i Pravni fakultet. Prije dvije godine je diplomirao i za svoj rad dobio i Zlatnu značku kao najbolji student.

U razgovoru za Klix.ba Tulić je ispričao svoj prvi odlazak u studijske svrhe iz BiH te kako je postao član vis moot tima.

“Tokom studija godinu dana sam proveo na razmjeni na Univerzitetu Deusto u Bilbau i po povratku na Pravni fakultet bio sam uključen u moot court timove između ostalih i vis moot team Pravnog fakulteta 2018. godine. Nakon nastupa na prošlogodišnjem izdanju Willem C Vis Moot International Commercial Arbitration Moot-u, Pennsylvania State University mi je ponudio stipendiju za LLM studij na tom fakultetu i tu sam se fokusirao na polje međunarodne arbitraže i trgovačkog prava”, kaže Tulić.

Po dolasku na Penn State Law dobio je priliku da bude dio vis moot team-a ali i da radi kao asistent istraživanja za Profesoricu Catherine Rogers koja vodi neprofitnu organizaciju Arbitrator Intelligence koja se bavi promocijom raznolikosti i uključivosti prilikom odabira arbitara za arbitražne sporove.

“Tokom angažmana u Arbitrator Intelligence-u sam imao priliku sarađivati s advokatima i arbitrima iz Latinske Amerike i Europe”, dodaje naš sagovornik.

Na ovogodišnjem Willem C. Vis Moot Court takmičenju učestvovalo je 378 timova s univerziteta širom svijeta. Univerzitet u Zenici ostvario je treće mjesto, dok je Tulić sa svojim univerzitetom iz Pennsylvanije u finalu osvojio tron.

“Ovo je drugi put da se takmičim na Willem C Vis MOOT Courtu. Kao clan Penn State Law tima došli smo do samog finala i osvojili takmičenje. Pripreme su trajale punih devet mjeseci i nakon mnogo truda i rada, online pleadinga došli smo u Beč na završnicu takmičenja. U proteklih sedam dana susreli smo se s ekipama iz Brazila, Argentine, Rusije, Indije, Njemačke i na kraju Kanade u finalu. Nakon izvrsne finalne runde, arbitri su jednoglasno odlučili da smo mi pobjednici. Od 378 ekipa sa svih univerziteta na svijetu od Amerike do Australije”, izjavio je naš sagovornik.

Biti prvi na ovom takmičenju za Tulića predstavlja veliki uspjeh koji dolazi od poznatih advokata i arbitara koji se svakodnevno susreću sa sličnim problemima.

“Nakon pleadinga dobiti i pohvalu zbog načina na koji analizirate savremene pravne problem, i to od stručnjaka u polju u kojem se želite baviti, predstavlja ogromno profesionalno i lično zadovoljstvo”, dodao je Tulić.

Nakon što magistrira na Penn Stateu cilj mu je posvetiti se pripremanju pravosudnog ispita u New Yorku kojeg planira polagati početkom 2020. godine.

“U slobodno vrijeme u Americi pratim utakmice mog omiljenog tima, FK Sarajevo i željno iščekujem titulu na Koševu ovog proljeća. Bez obzira na udaljenost biti srcem vezan, u tome leži snaga”, zaključio je na kraju razgovora Tulić.

Azra Mahmutovic
Azra Mahmutovic
Articles: 496
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x