Muharem ef. Štulanović ponovo dobio nalog za pretres

Podijelite ovaj članak:

Dobio sam zvanični poziv za glavni pretres „historijskog“ suđenja „kao optuženi u krivičnom predmetu zbog krivičnog djela povreda ugleda rs-a i njenih narod iz člana 280a stav. 2. u vezi sa stavom 1.“, naravno uz prijetnju privođenja ili pritvora za neodziv, kako to već ide u redovnom postupku…
Pretres smo odgodili za 29.02.2024. u 13h zbog zauzetosti advokata.

Primjećuje se da uprkos objavljene odluke US BiH o neustavnosti spomenutog člana sud se i dalje poziva na njega kršeći odluku US BiH što je krivično djelo. Postavlja se realno pitanje da li je sudija, potpisnik poziva, prespavao lekcije o US, njegovim ovlastima i ingerencijama kao vrhovnog sudskog organa države ili namjerno krši njegove odluke? Već na osnovu ove pozivi može se pretpostaviti njegova krivična odgovornost a praktično će sve biti jasno na glavnom pretresu.

Zbog toga se pitamo ko će stati u odbranu US BiH i hoće li neka odgovorna institucija ili persona reagovati u zaštiti Odluke US. Hoće li to učiniti visoki predstavnik, g. Šmit, Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, VSTV BiH ili politika „pozicije“ u vidu trojke koja je odvolila i odabrala partnerstvo sa dvojicom najvećih razbijača BiH?!

I naravno pitamo se, javno, hoće li neko stati u zaštitu nevinog „optuženika“ po eksplicitnoj odluci US i svega onoga što u ovom predmetu predstavlja: prije svega nevinooptuženog, zatim imama, hatiba, profesora IPF-a, hutbu, džamiju, ahmediju, istinu i slobodu izražavanja, pa makar iz kurtoazije, a zna se dobro koje institucije i koje persone bi to sve trebale braniti, ne samo u srcu nego i javnom riječju i postupkom.

Međutim, u modi su raznorazna vijeća ćutologa koji mudro ćute, bave se metodom aminovanja, podilaženja i ličnim interesom, baš kako to Uzvišeni, Mudri Gospodar opisa u slučaju Musaa, a.s., (Kur'an, 5, 23-24), kada kaza:
– Dva čovjeka koja su se Allaha bojala i kojima je On darovao milost Svoju – rekoše: “Navalite im na kapiju, pa kad kroz nju prođete, bićete, sigurno, pobjednici; a u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!”
– “O Musa” – rekoše oni – “dok god su oni u njoj mi nećemo u nju ulaziti! HAJDE TI I GOSPODAR TVOJ PA SE BIJTE, MI ĆEMO OVDJE OSTATI!”

Svi poslanici, vjerovjesnici, obveseljivači Božiji i opominjači Njegovi imali su zajedničku zadaću, koju bi trebali ispunjavati svi vjernici monoteisti, u vidu instituta NAREĐIVANJA DOBRA I ZABRANJIVANJA ZLA.

S tog univerzalnog, prije svega vjerskog temelja, dvojica ljudi, jedan Bošnjak i drugi Srbin -„optuženik“ i njegov branitelj – ipak će se odazvati na ovaj poziv kao legalisti i shodno situaciji, ako niko drugi, zaštititi legalitet i legitimitet US BiH, na pravi način, ako Bog da! Allah nam u pomoći bio! Amin, napisao je Muharem ef. Štulanović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x