Mujica (75) obavio hadž: Da sutra umrem – halal bilo

Podijelite ovaj članak:

Mujica Tinjak iz Bjelimića kod Konjica ove godine u svojoj sedamdeset i petoj godini života obavio je hadž, kako kaže, bez ikakvih problema i teškoća.

„Jednostavno dobiješ energiju i snagu ni sam ne znaš odakle, Allahov je to dar“, kaže hadžija Tinjak, bivši logoraš koji je iz Čapljine, gdje je otišao da živi kao osamnaestogodišnjak, protjeran 1993. godine.

          Bez igdje ičega se ponovo vratio u Konjic, a danas zahvaljuje Bogu što mu je omogućio da s dva miliona drugih hadžija i svojim Bošnjacima obavi petu islamsku dužnost.

          „Znate kakav je onaj sistem bio, nije te uvodio u vjeru, nego izvodio iz nje. Nažalost, i ja sam bio dio tog tima. Ne daj Bože sad se u to vratiti. Kad sam skontao da je to prazno, da nema od toga ništa, vratio sam se ponovo svojim korijenima. Moj jedan prijatelj došao je mom babi i rekao mu da je njegov Mujica radio to i to, svašta nabrojao što ne valja. On mu je odgovorio: ‘Nije mi drago što si mi to ispričao, to me boli, ali moj Mujica je otišao u svijet s korijenom, on ima temelj, i kad tad vratit će se on svom korijenu. I vratio sam se hvala Allahu“, kaže Mujica, dodajući da je za babu obavio i umru.

          Ističe kako je hadž emocija koja se doživljava osobno, i da ju je nemoguće prenijeti na drugoga.

„Ovo je moja kruna, životna kruna. Da sutra umrem, halal bilo. Ja sam zahvalan Allahu dž. š. na svakom davanju“, poručio je hadžija Tinjak.

S njim razgovarali tokom boravka u Medini, a obavljanje namaza, a posebno džume u Poslanikovoj džamiji, smatra Allahovim darom hadžijama.

Ovom prilikom pohvalio je i organizaciju ovogodišnjeg hadža.

„Kako su meni pričale hadžije prije kako je to bilo na Arefatu, ovo sada je kao da smo bili u hotelu sa četiri zvjezdice, eto da ne kažem pet. Toliko sam zadovoljan. Molim Allaha dž. š. da nagradi sve, posebno Rijaset Islamske zajednice na čelu s našim uvaženim reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem što su nam ovo organizovali. Molim Allaha da ga poživi i podari mu svaki berićet“, rekao je hadžija Tinjak.

Također je zahvalio i svome vodiču Ensaru Zalihiću i njegovoj supruzi Azra, ali svojim cimerima koji su mu pomagali i brinuli da mu ništa ne fali. Zahvalio je i ljekarskom timu koji je stalno brinuo o njihovom zdravlju.

„Mene je Allah počastio, dao mi je dobre saputnike na ovom putu, a posebno Nazif-ef. Kurtovića koji je o meni brinuo kao da sam mu babo“,  kazao je Tinjak.

Na kraju je poručio svima da stalno uče dove i mole Allaha da ih pozove sebi u goste. „Materijalno ostaje, a ovo ide s nama, ako Bog da. Molim Allaha da pozove sve moje, ali i sve mlade, da što više omladine dođe ovdje i obavi hadž“, kazao je hadžija Tinjak, dodajući kako se raduje povratku domovini i porodici, jer „porodičnu atmosferu ne može ništa zamijeniti“.

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x