Muškarac sa zastavom Srbije udaljen ispred Suda u Haagu

Podijelite ovaj članak:

Nepoznati muškarac pojavio se danas ispred zgrade Haškog tribunala uoči presude Radovanu Karadžiću. Kako javlja reporter N1 Zvonko Komšić koji je svjedočio ovom događaju, navedena osoba je nosila transparent na kojem je pisalo da je Mehanizam politički sud i da nije bilo dokaza da se osude Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Kako je javio naš reporter, nakon što se nepoznati muškarac pojavio ispred zgrade, prišli su mu pojedini članovi porodica žrtava i udruženja i došlo je do manjeg incidenta.

“On je u tom trenutku počeo da bježi, krenula je tada i grupa za njim. Otišao je odavde i rekao da ide po pištolj pa će se vratiti”, naveo je naš reporter.

Kako je javio, cijeli slučaj je proizveo malu nelagodu među porodicama žrtava.

Karadžićevo suđenje počelo je 2009. godine, a trajalo je 499 dana, tokom kojih je saslušano 586 svjedoka.

Prvobitnu optužnicu protiv Karadžića Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdio je 25. jula 1995. godine. Nakon toga Karadžić je proveo 12 godina u bjekstvu, a konačno je uhapšen u Beogradu 2008. godine kada je izručen UN-ovom tribunalu.

Prvostepenom presudom suda u Haagu, Karadžić je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine.

Krivim je proglašen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu tokom opsade tog grada te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x