Muslimani u Jerusalimu čuvaju ključeve crkve “Svetog groba”

Podijelite ovaj članak:

Naše i njihovo lice:

– Mesud Keranović, sam samcat obnavlja pravoslavnu crkvu u Cazinu. U Tešnju je, Hasan Ahmetlić, već obnovio katoličku. Na slici naslovnice je, Wajih Nuseibeh, današnji ključar bazilike”svetog groba” u Jerusalimu, čija porodica već preko 1 300. godina uzdržava i čuva jednu od najvažnijih svetinja kršćana.

Ko su čuvari crkve svetog groba u Jerusalimu

Wajih Nuseibeh je službeni čuvar čuvar ključeva Crkve Svetog Groba u Jerusalimu. Njegova porodica, Nuseibeh, ima dugu tradiciju služenja kao čuvari ovih ključeva. Ova uloga se prenosila s koljena na koljeno unutar porodice Nuseibeh vijekovima. Uzimanje i vraćanje ključeva od strane čuvara Crkve Svetog Groba su poseban ceremonijalni ritual i simbolizuju kompromis između različitih hrišćanskih denominacija koje dijele upravu nad crkvom.

Bazilika svetog groba, foto, alliance-dpa
Ceremonija zaključavanja crkve svetog groba

Aladža džamija u Foči je spomenik pod zaštitom UNESCO-a, ponovo na meti rušitelja, nakon što je nedavno nikla iz pepela. Pitanje je dana kad će biti i Ferhadija u Banjaluci a inat crkva u dvorištunane Fate Orlović, još nas podsjeća i upozorava, iako je na kraju morala biti izmještena.

Najbolja ilustracija svega napisanog je srušena munara u Konjicu, pored netaknute crkve!

Eto, to smo mi, a to su oni anamo…

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x