Na 2200 stranica: Prvi cjeloviti tefsir napisan od strane bh. autora

Podijelite ovaj članak:

TRAVNIK, 25. JUNI 2024. (MINA) – U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku danas je predstavljena knjiga “Tefsir – Komentar Kur'ana Časnog”, autora hafiza dr. Safveta Halilovića.

Riječ je o prvom cjelovitom tefsiru Kur'ana koji je napisao autor iz Bosne i Hercegovine, što ovo djelo čini vrijednim posebne pažnje. 

„Jedna posebna značajka ovog djela je to što je riječ o prvom tefsiru čiji je autor učenjak iz Bosne i Hercegovine, pa ovo ima i pomalo historijsku dimenziju. Pored toga, druga njegova značajka je činjenica da je autor sin ovog podneblja i ovog vremena“, rekao je dr. Musfata Prljača u svojstvu promotora. 

Upravo povezanost autora sa trenutnim društveno-vremenskim kontekstom, prema riječima dr. Prljače, čini ovo djelo aktuelnim za čitaoca današnjice.

„Sva dosadašnja nastojanja da se tefsir Kur'ana prevede u naš jezik su ostala manjkava, te držim da se ovim tefsirskim prevodom Kur'ana otvaraju nova vrata, te da će on imati izuzezno velikog utjecaja za razvoj islamske misli na ovom prostoru“, ocijenio je dr. Prljača. 

Promocija je realizovana u okviru programskih sadržaja manifestacije “Dani Ajvatovice”, a muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilovć je poručio da je predmetno djelo značajno zbog utemeljenosti u onome što je klasično, ali primjenjivosti u onome što je savremeno.

„U današnje vrijeme se pojavljuju različiti načini tumačenja Kur'ana, dok je ovaj tefsir utemeljen na klasičnim i savremenim djelima, kao i na drugim znanostima i disciplinama. Nije skučen, ali ne ide ni previše u širinu. Osnova su mu temeljni islamski izvori, a savremen je za naše vrijeme i prostor“, rekao je muftija Adilović.

Kako je muftija ocijenio, čitanje ovog tefsira može doprinijeti jasnijem razumijevanju Objave, a potom i prefinjenijem odnosu prema samom životu.

„Nadamo se da će ovaj tefsir približiti čitateljstvu kur'ansku riječ i poruku, na osnovu čega će oni moći bolje razumijevati Kur'an, crpiti poruke i pouke, živjeti sretnije, ispravnije, te ako Bog da doživjeti ono što žele na oba svijeta“, poručio je muftija Adilović. 

Objavljivanje ovog tefsira za samog autora predstavlja realizaciju učeničke želje i ambicije stare 30 godina.

„Izravno sam na ovome radio 11 godina, od ramazana 2013. do ramazana 2024. godine, a već 30 godina se pripremam za ovaj projekat. Od vremena kada sam 1984. godine, kao učenik drugog razreda Medrese, krenuo sa učenjem Kur'ana napamet, počela je moja veza sa Kur'anom, a nastavila studiranjem na Al-Azharu i izazvala želju za pisanjem tefsira“, prisjetio se dr. Halilović. 

Kako nam pojašnjava, osnovna motivacija za pisanje ovog djela je nastojanje da se kur'anska poruka približi čovjeku ovog vremena. Ona se nerijetko razumijeva površno ili pogrešno, dok je ovaj tefsir baziran na principu islamske središnjosti.  

„Nije rijetka praksa učenja Kur'ana zbog sevapa, pa se sevapi nekome poklanjaju. To samo po sebi nije problem, ali je problem to što se onda marginalizira ono osnovno, da nam Kur'an bude smjerokaz, da u njemu crpimo rješenja za svoje probleme, da nam bude putokaz i inspiracija kako bismo bili bolji ljudi. Suštinska poruka Kur'ana je ta da se pomogne čovjeku da bude čovjek“, zaključio je hafiz Halilović.

Tokom pisanja ovog djela je konsultovan veliki broj savremenih islamskih učenjaka, te je analizirano mnogo klasične i savremene literature, na arapskom i drugim jezicima. Tefsir je objavljen u četiri toma, ne više od 2.200 stranica.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x