Na današnji dan: Da se sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava

Podijelite ovaj članak:

Na danšnji dan prije 27 godina Ivica Osim podnio je neopozivu ostavku na mjesto selektora reprezentacije Jugoslavije, odnosno tada već samo dijela Jugoslavije.

Tog 23. maja 1992. godine bjesnio je rat u Bosni i Hercegovini, a velikog Ivicu Osima agresija na Bosnu i Hercegovinu i opsada Sarajeva zatekli su na klupi reprezentacije Jugoslavije i beogradskog Partizana.

“Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu ići, niti ću ići, ni u Firencu niti u Švedsku. Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me netko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moja privatna gesta, a vi ju možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja osobna odluka, a ja neću govoriti radi čega i objašnjavati, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu učiniti za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate što se događa”, rekao je tada Osim. 

Osim je oktrio kasnije da ne žali zbog ostavke, a naknadno je zbog sankcija reprezentacija Jugoslavije izbačena sa Europskog prvenstva u Švedskoj. Mjesto je zauzela drugoplasirana Danska i na kraju s generacijom predvođenom braćom Laudrup i Schmeichelom osvojila titulu prvaka Europe.

radiosarajevo.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x