Na današnji dan osnovan Institut za društvena i religijska istraživanja koji je postao prepoznatljiva naučnoistraživačka ustanova u BiH

Institut za društvena i religijska istraživanja sa sjedištem u Tuzli osnovao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Muftijstva tuzlanskog, na današnji dan 17. novembra 2017. godine.

Institut pod ovim nazivom veoma uspješno radi i djeluje već šest godina. Direktor ove institucije dr. Šefko Sulejmanović i njen sekretar Emir Šečić, uz rukovodne i administrativne poslove, kompetentno se bave i naučnoistraživačkim radom, o čemu meritorno govore dosadašnji rezultati u radu Instituta.

Kako su iz Instituta kazali za Agenciju MINA, u proteklom periodu Institut se afirmisao svojim radom i rezultatima, te je uspio okupiti priznate naučne radnike i istraživače koji su dali značajan doprinos dosadašnjem uspjehu.

„Institut je do sada organizirao deset naučnih konferencija, od kojih nekoliko s međunarodnim učešćem te više okruglih stolova, kolokvija i tribina različitim povodima. U okviru izdavačke djelatnosti Institut je izdao 27 publikacija (knjiga, zbornika radova, kataloga…), te organizirao na desetine promocija knjiga. Na Institutu je provedeno nekoliko recentnih empirijskih istraživanja. Institut je ostvario saradnju i potpisao sporazume o saradnji sa nekoliko značajnih obrazovnih i kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini“, naveli su iz Instituta.

Rad Instituta je veoma prepoznatljiv, te je ispunio svoju društvenu opravdanost.

„Nerijetko nas posjećuju afirmirani naučni radnici i istraživači koji pokazuju interes za saradnju sa Institutom. Javni skupovi koje Institut organizira su značajno posjećeni, što govori da su široj društvenoj javnosti sadržaji i rezultati rada na Institutu veoma zanimljivi i interesantni. Jedan od osnovnih ciljeva Instituta je da postane ustanova od javnog interesa Tuzlanskog kantona i šire, na čemu ćemo raditi u narednim godinama“, naglasili su.

Posebno su zahvalili svima koji su na bilo koji način doprinijeli radu Instituta u proteklom periodu, a posebno Rijasetu Islamske zajednice, kao osnivaču i finansijskom pokrovitelju Instituta, zatim Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, te Muftijstvu tuzlanskom koje daje najveću podršku svakodnevnom radu Instituta.

Pohvalili su i angažman Upravnog odbora i Naučnog vijeća Instituta, čije su zasluge, kako su istakli, nemjerljive u normativnom i konceptualnom profiliranju Instituta.

Kako poručuju, nadaju se da su u dosadašnjem radu pokazali iskrenu i bezrezervnu posvećenost poslu i emanetu koji su preuzeli.

„U granicama mogućnosti, odnosno raspoloživih materijalnih i kadrovskih resursa i potencijala, nastojat ćemo i dalje vrijedno raditi na promociji istinskih ljudskih i znanstvenih vrijednosti, sa željom da postignemo najviši stepen izvrsnosti u onome što smo prihvatili kao svoju obavezu i povjereni nam emanet, uz Allahovu pomoć, i nadi u Njegovo zadovoljstvo“, zaključili su iz Instituta.

Podsjećamo, zadaci Instituta, između ostalog, su istraživanje kulturne i religijske tradicije, uloge religije u vremenu modernizacije, sekularizacije i tranzicije, proučavanje odnosa religije i savremene kulture, odnosa religije prema određenim društvenim grupama, te istraživanja sadržajnosti bosanskohercegovačkog društva.

Institut se bavi izdavačkom i drugim djelatnostima koje su u vezi s osnovnom djelatnošću ove naučne ustanove.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x