Na današnji dan preselio je akademik Muhamed Filipović

Podijelite ovaj članak:

Na današnji dan 2020. godine, na ahiret je preselio akademik Muhamed Filipović, jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i njezin predsjednik (2015-2020)

“Uvjeren sam da dok god postoje pravi Bošnjaci…i sve dok im je Bosna glavni razlog postojanja i djelovanja, Bošnjacima, nema nikakve opasnosti za Bosnu.”

Rođen je 3. 08. 1928. godine u Banjoj Luci, od oca Sulejmanbega i majke Đulhanume Filipović, rođ. Filipović. Po položaju, tradiciji i značaju pripada jednoj od najuglednijih bošnjačkih porodica koja je četiri vijeka služila zemlji i narodu. Oca su mu 5. VIII 1941. godine ubile ustaše, a dva brata i jedna sestra su poginuli u borbi za slobodu. Školovanje, od mekteba do Velike mature, koju je položio 1948. godine, završio je u Banjoj Luci. Studije je započeo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a završio 1952. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je odličan student, sa godišnjim nagradama za studentski naučni rad, a već za vrijeme studija objavljivao je radove. Od septembra 1952. godine živi i radi u Sarajevu. Radio je kao saradnik u Narodnoj biblioteci, kao profesor Gimnazije i saradnik Radničkog univerziteta i Instituta za produktivnost rada.

Doktorirao je 1960. godine i bio izabran za docenta za predmete Logika, Ontologija i Gnoseologija, a predavao je i sve discipline sociologije (Politička ekonomija, Historija socioloških teorija, Metodologija naučnih istraživanja i

Industrijska sociologija) na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je i emeritirao 1999. godine. U ANUBIH je izabran 1978. godine kao dopisni, a tri godine kasnije i kao redovni član. U dva perioda bio je potpredsjednik te institucije. Napisao je veliki broj studija, monografija, traktata, eseja, elaborata, referata i ocjena pisanih radova i mnoštvo članaka u časopisima i novinama u zemlji i u inozemstvu, a imao mnogo predavanja i gostovanja na univerzitetima u Evropi i USA, te ostvario veliki broj radio i tv-serija i emisija. Bio je predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. Djela su mu prevođena na danski, norveški, švedski, češki, slovački, talijanski, ruski, kineski i albanski jezik.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x