Za svoj hrabri čin i doprinos u odbrani grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan je dobio mnoga priznanja i medalje. Bio je istinski heroj koji je život posvetio borbi za svoju zemlju i narod, ali istovremeno i zaljubljenik u sport i boks

– Danas se sjećamo jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, Mustafe Hajrulahovića Talijana, koji nas je napustio prije 25 godina, 8. marta 1998. godine. Bio je to heroj odbrane od agresije koji je svoj život posvetio borbi za svoju zemlju i svoj narod – poručio je Adnan Pašić, predsjednik Upravnog odbora Bokserskog kluba “Zlatni ljiljani”, kolektiva koji baštini i čuva tradiciju i naslijeđe Talijana.


Rođen je u Banja Luci, 22. januara 1957. godine, a u rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisao je Vojnu Pomorsku akademiju u Splitu, koju je završio sa odličnim ocjenama. Kao vrhunski stručnjak za divizije na moru i kopnu, prolazio je niz specifičnih kurseva i usavršavao svoje znanje, a također je naučio i talijanski jezik.


– Kada je počeo rat u Sloveniji, Talijan je bio u službi u Splitu. Bio je član Patriotske lige, preteče Armije RBiH, od prvih dana. Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Dio rata je proveo kao komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kraj rata je dočekao u Glavnom štabu Armije – dodaje Pašić.


Mustafa Hajrulahović Talijan nije bio samo ratni komandant, već i sportski entuzijasta – zbog čega je i veza s ovim kolektivom. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Bokserskog kluba oružanih snaga Republike BiH “Zlatni ljiljani”. Klub je osnovan 27. septembra 1992. godine, u toku agresije na našu zemlju. Ovo je bio prvi sportski klub u Bosni i Hercegovini osnovan u vrijeme rata.


– Mustafa Hajrulahović Talijan je uvijek vjerovao u snagu sporta i njegovu moć da ujedini ljude. U čast njegovog herojskog djelovanja i doprinosa boksu, svake godine organizujemo turnir u njegovo ime. Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost svima koji nam pomažu da ovu tradiciju nastavimo – napominje Pašić.


Za svoj hrabri čin i doprinos u odbrani grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan je dobio mnoga priznanja i medalje. Bio je istinski heroj koji je život posvetio borbi za svoju zemlju i narod, ali istovremeno i zaljubljenik u sport i boks.


– Danas, više od 25 godina nakon smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, njegovo ime i djelo i dalje inspirišu generacije mladih u Bosni i Hercegovini. Preko 50 dječaka, djevojčica, momaka i djevojaka u bokserskom klubu “Zlatni ljiljani” u Sarajevu danas uče i treniraju, te prate njegov put. Pokrenuli smo programe samoodbrane, učimo djecu toleranciji i uvažavanju, borimo se protiv vršnjačkog nasilja, zloupotrebe društvenih mreža, radimo pojedinačno s djecom – kako bi naš klub bio više od boksa, već jedna škola i putokaz. I upravo nam njegova hrabrost i predanost služe kao primjer kako se izboriti protiv svih izazova, kako se boriti za pravdu i dostojanstvo, i kako ostaviti trajan trag u svojoj zajednici. Njegova hrabrost i sportski duh će živjeti zauvijek u srcima svih onih koji su ga poznavali, i nastavljaju se prenositi na nove generacije koje se bore za bolju budućnost – zaključio je Pašić, navodi se u saopštenju Bokserskog kluba “Zlatni ljiljani”, uz informaciju da će danas u haremu Alipašine džamije, u 11 sati, položiti fatihu te učenjem fatihe i minutom šutnje odati počast Talijanu, prenosi depo.ba.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x