Na današnji dan u Skopju rođena je Majka Tereza: Život je posvetila bolesnima i siromašnima

„Nije stvar u tome koliko radimo, već u tome koliko ljubavi ulažemo u to. To pravi razliku”, govorila je vjerovatno najpoznatija katolička kaluđerica na svijetu, Majka Tereza.

Zbog toga što je cijeli život poklonila bolesnima i siromašnima, prije svega u Indiji, gdje je provela najveći dio života, u decembru 1979. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Vatikan je 4. septembra 2016. ovu misionarku koja potiče iz albanske katoličke porodice iz Skopja, proglasio sveticom.

„Majka Tereza je savremeni primjer duge tradicije hrišćanstva i rimokatoličanstva među Albancima i narodima Balkana”, kaže za BBC Gzim Aljpion, predavač sa Univerziteta u Birmingemu.

On dodaje da bi primjer Majke Tereze trebalo da slijede svi kako bi se ponovo gradili mostovi na Balkanu.

Njen život, međutim, pratile su i kontroverze i nikada dokazane optužbe da je zloupotrebljavala novac, a u Indiji je protiv njene organizacije pokrenuta istraga zbog navodne prodaje beba.

Majka Tereza je rođena 26. avgusta 1910. u Skopju u Severnoj Makedoniji kao Agnesa Gondže Bojadžiju.

Živjela je sa roditeljima u Latinskom kvartu gde su uglavnom bili katolici, blizu katoličke crkve.

Slušajući misionare koji su dolazili i pričali interesantne priče, zainteresovala se za misionarstvo, pa je želju za takvim načinom života ispunila sa 18 godina, septembra 1928. – kada je otišla u Irsku i zamonašila se u Institutu Blažene Djevice Marije, gdje dobija kaluđersko ime Marija Tereza.

U decembru je napustila Irsku da bi otputovala u Indiju, stigavši u Kalkutu 6. januara 1929. godine da predaje u ženskoj školi.

Tokom jednog putovanja vozom Majka Tereza je, kako je kasnije govorila, dobila „inspiraciju” da izvrši ono što je opisala kao Božje djelo i da se posveti pomaganju ljudima koji su živeli u sirotinjskim četvrti Kalkute.

“Propovjedanjem i ‘ljubavlju na djelu’ za siromašne, marginalizovane i one koji su bili zaboravljeni ili napušteni, Majka Tereza je došla i pokazala saosjećanje i ljubav prema ljudima, bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu, versku pripadnost ili socijalni status”, kaže i Aljpion.

Dana 17. avgusta 1948. godine Majka Tereza prvi put se pojavila u svom bijelo-plavom sariju, po kojem je postala toliko poznata.

Dvije godine kasnije 1950. osnovala je organizaciju Misionari ljubavi, koja je sestrinstvo posvećeno pomaganju siromašnima.

Majka Tereza je imala sposobnost da skrene pažnju svijeta na siromašne. Ljudski život i dostojanstvo svakog čovjeka smatrala je svetim.

Ona sažima najbolje iz ovog problematičnog regiona i dobro bi bilo da koristeći njen primjer političari, vjerske organizacije, ali i akademske i obrazovne institucije, umjetnici i aktivisti civilnog društva grade mostove među zemljama na Balkanu i šire.

Aljpion smatra da će ona „uvek biti veoma poštovana humanitarka ne samo za hrišćane uopšte i rimokatolike posebno, već i za ljude drugih vjera i one koji se ne vezuju ni za jednu religiju”.

(Senzor.ba)

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x