Na današnji dan zapaljena je zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Podijelite ovaj članak:

U protestima 2014. godine zapaljen je i arhiv koji se nalazio u sklopu zgrade Predsjedništva.

7. februara 2014. godine, na današnji dan, za vrijeme protesta na ulicama našeg glavnog grada, u požaru je zapaljena zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U sklopu zgrade predsjedništva nalazi se i Arhiv naše države, koji je tu smješten još od svog osnivanja 1947. godine.

Šteta u vidu razbijenog inventara ove ustanove, polupanih i isčupanih prozora na zgradi, mizerna je u odnosu na ono što je donio požar. Požar na depou 1, koje je ustvari prostorija u kojoj se nalazila najstarija i najvažnija arhivska građa – čak od vremena osmanskog perioda do kraja Drugog svjetskog rata.

U ovoj arhivi čuvale su se i Zbirka poklona i otkupa, Zbirka personalnih dosjea, zatim fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je preko 40.000 dosjea, mikrofilmovi iz raznih arhiva, te kopije iz bečkih arhiva.

Također, u arhivu se nalazila i dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH, građa iz perioda Kraljevske banske uprave Drinske Banovine i NDH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x