Na koji način kefir poboljšava vaše zdravlje?

Podijelite ovaj članak:

Koliko vas konzumira kefir češće od jogurta ili uopšte?

Da li ste se nekada zapitali kakva zdravstvene karakteristike on ima?

Kefir je fermentisani probiotski napitak bogat enzimima, kao i mikroorganizmima koji balansiraju mikrosistem crevne flore.

Kefir se dobija fermentacijom mešovite kulture mikroorganizama koju čine mliječno kiselinske bakterije i kvasci.

Ima kremast ukus, sličan jogurtu, i brojne zdravstvene benefite, pre svega probiotske. Kefir se najčešće proizvodi od kravljeg mlijeka, ali se može napraviti sa alternativama poput kokosovog, kozjeg, rižinog mlijeka. Pošto se kefir dobija fermentacijom (vrenjem), većina ljudi koji imaju netoleranciju laktoze mogu da konzumiraju kefir.

Kefir ili jogurt?

Kefir i jogurt imaju sličnosti, ali i razlika. Razlikuju se u konzistentnosti, sadržaju hranljivih sastojaka i načinu na koji se prave. Oba proizvoda imaju slične ukuse i tradicionalno se prave od mliječnih proizvoda (ili od spomenutih alternativa).

Takođe, kefir i jogurt sadrže veliku količinu proteina, kalcijuma, vitamina B, kalijuma i probiotika. Međutim, oni imaju i značajne razlike. Kefir obično ima više masti nego jogurt, ali ima i više proteina i više probiotika. Fermentacija kefira i jogurta se razlikuje. Kefir fermentira na sobnoj temperaturi, dok mnoge vrste jogurta počinju da se kultivišu pod uticajem toplote. Kefir sadrži veći broj različitih vrsta zdravih bakterija, i zbog toga je pogodniji za gastrointestinalni trakt.

Zdravstvene prednosti kefira

Jedan od razloga zašto je kefir postao zastupljeniji u ishrani, naročito zadnjih godina, je zbog zdravstvenih prednosti koje pruža.

Kefir je hranljiv napitak, bogat proteinima, vitaminom B, kalijumom i kalcijumom. Kalcijum pomaže izgradnji jakih kostiju, protein gradi jake mišiće, a kalijum je neophodan za zdravlje srca. Probiotski efekat je najbolja zdravstvena korist koju kefir može ponuditi.

Probiotici inače imaju sljedeći uticaj na naše zdravlje:

• poboljšavaju balans dobrih i loših bakterija u našim crijevima

• pomažu u liječenju i sprječavanju dijareje, naročito nakon tretmana antibioticima

• pomažu kod ublažavanja sindroma iritabilnog (nervoznog) crijeva

• smanjuju i sprječavaju gastrointestinalne infekcije, i ubrzavaju oporavak nakon njih

• pomažu u sprječavanju i liječenju vaginalnih infekcija

• pomažu u sprječavaju i liječenju infekcija urinarnog trakta

Zdravstvene beneficije kefira su izvan probiotskog djelovanja. Studije su pokazale da kefir može biti koristan u snižavanju holesterola i stimulaciji imunog sistema.

Konzumiranje kefira se preporučuje naročito za stvaranje zdrave mikrobiotske sredine u crijevima. Kefir ima mnogo dobrih zdravstvenih prednosti, ali i nuspojave koje u rjeđim slučajevima mogu nastati njegovim konzumiranjem. Najčešće nuspojave uključuju konstipaciju i abdominalne grčeve.

Osobama sa autoimunim bolestima se takođe savjetuje oprez prije upotrebe kefira. Dok su bakterije u kefiru korisne za ljude sa jakim imunim sistemom, mogu pojačati infekcije ili pogoršati stanje kod osoba čiji je imunološki sistem narušen.

Studije o kefiru Većina istraživanja o kefiru su pozitivna. Jedna studija je pokazala da kefir posjeduje snažno antimikrobno, anti-inflamatorno, antioksidativno i anti-tumorsko svojstvo.

Ostala istraživanja su pokazala da kefir može pomoći u poboljšanju stanja probavnog sistema na više načina, uključujući direktnu inhibiciju patogena i povećanu proizvodnju zdravih bakterija.

 Prijedlog je da svakodnevno uvrstite kefir u svoju ishranu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x