Na ‘Sarajevskoj zimi’ upriličen program ‘Dodir Indonezije’

Podijelite ovaj članak:

Uz tradicionalni muzički performans Gamelan i tradicionalni Sundanis i Betawi ples na Međunarodnom festivalu “Sarajevska zima” večeras je u Vijećnici predstavljen program pod nazivom “Dodir Indonezije”.

Ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amalia Achmad Yani je podsjetila da, zahvaljujući dobroj saradnji sa Festivalom “Sarajevska zima” Indonezija svake godine ima priliku predstaviti svoju bogatu kulturu i umjetnost, tradicionalnu nošnju, plesove, muzičke instrumente, ali i raznovrsnu kuhinju.

Gosti iz kulturnog i javnog života BiH te diplomatskog kora imali su priliku večeras okusiti indonežanski specijalitet, kafu sa kokosovim šećerom (Gula Jawa) koji je obogaćen vitaminima i mineralima, a pogodan je za dijabetičare.

Također je poslužen i čaj od cvijeta Jasmin, kao i kikiriki obložen rižinim i tapioka brašnom.

Inače, Gamelan je tradicionalna muzika ostrva Java i Bali i sastavni je dio indonežanske kulture. Izraz se odnosi na ansambl koji se sastoji od udaraljki, a melodija jednog instrumenta ne može se zamisliti kao zaseban dio čitavog zvuka ansambla.

Ambasadorica Amalia Achmad Yani je zahvalila direktoru Festivala Ibrahimu Spahiću na dobroj saradnji te izrazila nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x