Nagrada „Mehmed Mejlija Guranija“ posthumno dodijeljena prof.dr. Fikretu Karačiću

Podijelite ovaj članak:

Nagrada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) “Mehmed Mejlija Guranija” večeras je u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića posthumno dodijeljena prof. dr. Fikretu Karčiću.

Nagradu je primio Harun Karčić, sin profesora Karčića.

„Ova nagrada je za porodicu jako značajna. Profesor Karčić je zapravo skovao sintagmu islamska tradicija Bošnjaka, nakon čega se ovaj termin počeo koristiti širom Balkana, ali i širom svijeta. Drago nam je da njegovo djelo još uvijek živi i da je prisutan u našoj javnosti“, izjavio je Harun Karčić.

Direktor IITB dr. Ferid Dautović kazao je da je prof. dr. Karčić ostavio neizbrisiv trag u radu Instituta.

„Njegova naučna djela o Bošnjacima i islamu svjedok su njegovom nesebičnom i kontinuiranom doprinosu islamu, Islamskoj zajednici i Bošnjacima uopće“, naglasio je dr. Dautović.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus zahvalio je kolektivu na utemljenju nagrade “Mehmed Mejlija Guranija” i odluci da ovogodišnji dobitnik bude upravo prof. dr. Karčić.

„Profesor je utisnuo snažan pečat na sve nas. Znao je pronaći balans između tradicionalnih izvora islama i savremenih zahtjeva vremena. Svojim tumačenjem islama otvarao nam je horizonte znanja. Imao je međunarodno iskustvo, zato je vidio dalje i shvatao važnost islamske tradicije Bošnjaka, koja je naša posebnost. Razumijevao je vlastiti identitet, i mogao je te vrijednosti prenositi u druge kulture i civilizacije. Ova nagrada je skromno priznanje za dobro koje je ostavio iz sebe“, naglasio je muftija Grabus.

Pristunim se na svečanosti dodjele nagrade obratio i akademik Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Akademik Karić kazao je kako djela profesora Karčića ostaju naše trajno naslijeđe.

„Profesorov udio u razvoju nauke prava je nemjerljiv i još uvijek nepoznat našim akademskim krugovima. On je prvi koji je zaslužio da prvi dobije ovu nagradu. Dobro sam ga poznavao, mogu kazati da je on veliki, autohtoni autor svojih disciplina“, istaknuo je Karić.

Prof. dr. Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Predavao je na Fakultetu islamskih nauka, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Bio je predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Karčić je na ahiret preselio 16. marta 2022. godine.

 

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x