Najbolje aplikacije za štednju i ulaganje: Sačuvajte novac za “crne dane” bez velikog napora

Podijelite ovaj članak:

Ljudi širom svijeta bore se sa štednjom. Tako je na jednom prošlogodišnjem istraživanju 44 posto Amerikanaca kazalo kako sa uštedom ne mogu stići ni do 400 dolara.

Početak štednje ne mora biti mnogo težak, ali ostati istrajan u štednji je daleko teže. Stoga čak i ekonomski stručnjaci preporučuju korištenje aplikacija za štednju koje uz moć tehnologije pomažu ljudima da bez napora sačuvaju novac “sa strane”. Ukoliko mislite da je to nemoguće, možda biste mogli pokušati sa jednom ad aplikacija.

Ovakve aplikacije dostupne su za iPhone i Android uređaje, a donosimo listu nekih od najpopularnijih:

1. Digit
2. SmartyPig
3. Qapital
4. Tip Yourself
5. Stash
6. Acorns
7. Robinhood
8. Max My Interest

Digit

Šta ako biste mogli uštedjeti novac bez razmišljanja o tome? Koristeći Digit, mnogi stručnjaci kažu da možete.

Naime, nakon što povežete svoj tekući račun sa Digitom, on pregledava vaše prihode i navike potrošnje kako bi analizirao koliko možete uštedjeti svaki mjesec. Digit će zatim taj novac sa vašeg tekućeg računa prebaciti na vaš Digit račun, na osnovu onoga što možete bezbjedno priuštiti.

Digit nema garanciju prekoračenja. Ovo je jedna od najboljih aplikacija za uštedu novca jer štedi sve ono vrijeme koje biste proveli razmišljajući koliko može uštedjeti i sve odradi za vas.

Digit je dostupan za iPhone i Android uređaje, a besplatan je prvih stotinu dana. Nakon toga, korisnici Digita plaćaju 2,99 dolara mjesečno za uslugu.

“Ovo je odličan alat za spremanje za putovanje ili nešto zabavno. Iznenadit ćete sebe koliko možete uštedjeti u malim koracima”, kaže Krista Neeley, rukovodilac potpredsjednika Appreciation Financial.

SmartyPig

Kao dijete možda ste imali kasicu prasicu kako biste uštedjeli za neku poslasticu, novu igru… Sa aplikacijom SmartyPig možete štedjeti uz istu filozofiju. SmartyPig je besplatna online prasica koja omogućava korisnicima da štede i dostignu svoje finansijske ciljeve.

Kada se prijavite na SmartyPig, povezat ćete se sa vanjskim izvorima finansiranja, to jest bankovnim računom. Postavite cilj uštede i pratite svoj napredak na tom putu. Možete podesiti da se neki iznosi ponavljaju ili možete uplatiti novac na svoj SmartyPig račun kad god želite.

SmartyPig je besplatan i nema nikakvih naknada, a za razliku od Digita, dobijate kamatu na vašu uštedu. Trenutno, SmartyPig nudi račune sa godišnjom kamatnom stopom od 1,05 do 1,15 posto. Kada je riječ o štednim računima, te kamatne stope su veće od prosjeka i mogu vam pomoći da dobijete veći povrat na ušteđeni novac.

Za SmartyPig nije dostupna mobilna aplikacija, ali transakcije se mogu izvršiti na web stranici.

Qapital

Ukoliko na štednju novca gledate kao na igru, onda je Qapital prava aplikacija za vas.

Ova aplikacija omogućava korisnicima da štede novac na osnovu njihovih ciljeva i postavljaju pravila kako bi im proces štednje bio zabavniji.

Naprimjer, ukoliko želite uštedjeti za automobil ili putovanje, postavljate taj cilj u Qapital koji započinje štednju za vas.

Qapital ima mnoštvo pravila od kojih je jedno i Spend Less Rule koje podrazumijeva štednju i onog novca koji sačuvate prilikom nekih od vaših omiljenih troškova.

Još jedno pravilo koje je prilično zabavno pomaže u stvaranju ravnoteže između potrošnje i štednje. Možete postaviti pravilo da svaki put kada uživate u trošnji, u isto vrijeme štedite.

Postoje i prilagodljiva pravila koja možete postaviti ako želite nešto specifično. Ako tražite aplikacije koje štede novac i “misle” kako svaku marku sačuvati, Qapital je odličan za vas.

Tip Yourself

Kada izlazimo na kafu ili na večeru, često ostavljamo napojnicu za dobru uslugu. Međutim, kada obavimo dobar posao, rijetko sami sebe potapšemo po leđima za dobar posao. Jedna od aplikacija za uštedu novca koja će to promijeniti je Tip Yourself.

Pozitivna strana ove aplikacije jeste što svaku uštedu povezuje sa nagrađivanjem. Drugim riječima, pozitivne navike možete kultivirati uz uštedu novca.

Nakon što se prijavite za Tip Yourself, povežete aplikaciju sa svojim tekućim računom te primate besplatne savjete za štednju. Aplikacija je besplatna i dostupna na iPhoneu i Androidu.

Stash

Ulaganje se često čini teškim i mnogi misle kako im je potrebno mnogo novca da bi počeli. Mobilna aplikacija Stash dokazuje da to nije istina sa misijom da investiranje učini jednostavnim i pristupačnim.

Možete napraviti račun putem ove aplikacije u roku od dvije minute i početi ulagati. Morate povezati aplikaciju sa svojim tekućim računom da biste počeli sa ulaganjem.

Ovo je jedna od aplikacija za uštedu novca koja je usmjerena prema potrošačima koji žele ulagati, ali možda nemaju mnogo novca ili ne znaju kako početi. Uz nisku minimalnu investiciju od samo pet dolara, možete početi i postati investitor stavljajući novac u fondove kojima se trguje na berzi. Stash također nudi priliku investiranja u frakcionisane akcije kompanija kao što su Amazon i Apple.

Aplikacija također ima Smart-Save funkciju koja analizira vaš tekući račun i štedi dodatni novac koji možete priuštiti za investiranje.

Važno je napomenuti da aplikacija nije besplatna. Stash košta jedan dolar mjesečno za račune na kojima se mjesečno akumulira manje od 5.000 dolara. Za račune preko tog iznosa, naplaćuje se kamatna stopa od 0,25 posto godišnje. Aplikacija je dostupna na iPhoneu i Androidu.

Acorns

Kada je riječ o aplikacijama za uštedu novca, Acorns je specijaliziran za mikro ulaganje.

Način na koji funkcioniše jeste da se prijavite i povežete sa svojom kreditnom karticom. Kada to uradite, Acorns će automatski uložiti “rezervnu siću” tako što će zaokružiti vaše kupovine na najbliži dolar. Recimo, ukoliko ste platili 3,45 dolara za kapučino, to bi se zaokružilo i uložili biste 55 centi.

Iako to možda ne izgleda kao puno, sve se može s vremenom zbrojiti. Da biste povećali svoje investicije, možete dodati i jednokratni doprinos ili postaviti transakciju koja se ponavlja.

Kada postavite račun, Acorns će vam postaviti nekoliko pitanja o vašim finansijama i predložiti fondove kojima se trguje na berzi, a u koje biste mogli investirati. Aplikacija je dostupna na iPhoneu i Androidu.

Robinhood

Da li se ikada osjećate kao da bi ulaganje trebalo biti za super bogate ili za ljude koji to znaju? Robinhood, jedna od najpopularnijih aplikacija za štednju novca na tržištu, kreirala je aplikaciju za ulaganje i za one koji se ne osjećaju imućnima.

Koristeći Robinhood, možete brzo steći praktično iskustvo s ulaganjem na berzi. Aplikacija je dostupna na iPhoneu i Androidu i ne naplaćuje naknade za otvaranje računa ili kupovinu dionica.

Kroz aplikaciju možete pratiti svoje omiljene dionice i saznati više o novim. Osim toga, aplikacija ima personalizirani feed tako da možete pratiti sve na jednom mjestu.

Max My Interest

Posljednja, ali ništa manje vrijedna je relativno nova aplikacija Max My Interest koja je usmjerena ka super štedišama.

Ova aplikacija vam pomaže da rasporedite novac preko više osiguranih računa, a da pri tome ostanete ispod granice osiguranja od 250.000 dolara za bilo koji pojedinačni račun.

Aplikacija automatski pokreće vaš novac prema najboljoj mogućoj stopi među nizom visokoprinosnih štednih računa.

Članarina iznosi osam baznih poena godišnje (dva bazna poena po kvartalu) na gotovini koja je povezana sa računima za online štednju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x