Najvrijedniji energetski projekt u BiH zauvijek u rukama Kine

Podijelite ovaj članak:

Federacija BiH biće garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit kod izvoz-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura radi gradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Za davanje saglasnosti glasalo je 46 delegata, bez glasova protiv i sa jednim suzdržanim. Za odobrenje garancije FBIH bilo je također 46 delegata, dok su dva bila protiv i tri suzdržana.

Uprkos protivljenju iz Evropske unije, te Energetske zajednice iz koje su ranije izrekli sumnje da garancija Federacije, vezana za ovaj projekat, ima elemente nedozvoljene državne pomoć, federalni delegati odlučili su da na današnjoj sjednici usvoje Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje.

Tokom dosadašnje rasprave o namjeravanoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, na sjednici Doma naroda Parlameta Federacije Bosne i Hercegovine, Klub delegata Bošnjaka najavio je jednoglasnu podršku predloženoj odluci da FBiH bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit radi realizacije ovog projekta.
Iz delegatskog kluba Srba je Žarko Vujović izrazio bezrezervnu podršku, a iz Kluba delegata ostalih naroda diskusije su također bile u smjeru pretpostavljene podrške.

Iz Kluba Hrvata, iz kojeg sama potreba i svrsishodnost ovog projekta nisu dovođeni u pitanje, izražena je zabrinutost zbog stavova iz Evropske unije i Energetske zajednice o namjeravanoj gradnji Bloka 7. Iz tog Kluba, iz kojeg su dosad na sjednici diskutovali uglavnom članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, rečeno je da bi voljeli znati hoće li Bosna i Hercegovina, pa i preduzeće Elektroprivreda BiH, trpjeti kakve sankcije i hoće li biti posljedica, poput usporavanja evropskog puta države Bosne i Hercegovine, zbog evropskih stavova u ovom slučaju.

Više puta smo na ovom portalu izvijestili kako partneri iz Kine prodor u regiju i BiH rade preko susjedne Srbije i srpskih političara u BiH.

Podsjetimo, sekretarijat Energetske zajednice objavio je da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske Eximbank za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.


(Vijesti.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x