Nakon dženaze svirepo ubijenoj Nizami najavljeni mirni protesti u mnogim gradovima BiH

Podijelite ovaj članak:

U Zenici, Mostaru i Sarajevu je za danas , 14. augusta, zakazano mirno okupljanje kao podrška svim žrtvama nasilja u Bosni i Hercegovini.

Mirni protest sa početkom u 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici se organizuje povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu gdje je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i u konačnici izvršio samoubistvo.

Vrijeme je da kažemo: “Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi”, navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama, kojeg organizuje Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić za sutra u 18 sati najavila je protestnu šetnju povodom brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, a u isto vreme protest će na Španskom trgu u Mostaru organizovati i Inicijativa građana Mostara, objavili su danas mediji u BiH.

“Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sedim skrštenih ruku. Osećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke”, poručila je gradonačelnica Sarajeva pozivajući sugrađane na protest.

Inicijativa građanka Mostara navela je kako mirnim protestima nastoje da zajedno skrenu pažnju javnosti na problem femicida i nasilja nad ženama, ali i da uputi zahteve upućene svim nosiocima vlasti na lokalnom, kantonalnom i na državnom nivou da postupaju u skladu s Zakonom i da “problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno”.

“Zahtjevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog dela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole”, naveli su organizatori protesta.

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović najprije je brutalno pretukao, a onda hicem u glavu ubio svoju suprugu Nizamu Hećimović u petak, 11. augusta u Gradačcu.

Sve je snimao uživo i objavio na Instagramu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x