Nakon pobjede nad Islandom, poraz od Slovačke. Šta je naša realnost: Zenica ili Bratislava?

Podijelite ovaj članak:

Na početku kvalifikacija za EURO 2024 naša reprezentativna selekcija imala je polovičan uspjeh. U Zenici pobjeda nad Islandom, u Bratislavi poraz od Slovačke.

Utakmica u Bratislavi potvrdila nam je ono što se objektivno prognoziralo prije početka kvalifikacija. Borba sa Slovačkom za drugo mjesto i direktan plasman na EURO.

Kao što je utakmica prije četiri dana u Zenici pokazala sve vrline naše reprezentativne selekcije, tako su noćas na površinu izašle sve mane koje imamo. Slovaci su ih večeras maksimalno iskoristili i nadoknadili na neki način kiks koji su prije četiri dana napravili.

Ono o čemu svi razmišljamo, i za čime tragamo, neki naglas, neki malo manje glasno je odgovor na jedno pitanje. Šta je naša objektivna slika, meč u Zenici i dominacija nad Islandom ili meč u Bratislavi i podređeni položaj u odnosu na Slovačku.

Mišljenja sam, kao i obično u ovakvim situacijama, da je istina negdje na pola puta. Nismo jaki onoliko koliko nam se učinilo u susretu sa Islandom. A nismo ni slabi u onoj mjeri kako je to izgledalo u duelu sa Slovacima. U Zenici, ruku na srce, imali smo ekspoloziju bočnih igrača, Dedića i Gazibegovića, koji su izgledali fenomenalno i pokrivali cijelu stranu, a u Bratislavi su bili očajni u prvom poluvremenu a tek dobri u drugom. Tahirović je u Zenici debitovao idealno, uz 100% učinak u dodadavanjima, mogao je biti igrač utakmice. Ali taj epitet je pripao tu noć nezaustavljivom Dediću, zasluženo. Noćas je Tahirović odigrao tek prosječnu utakmicu i utopio se u sivilo našeg tima u prvom poluvremenu. Kada govorimo o stoperima, jedini koji može dobiti prolaznu ocjenu u ovom “dvomeču” je Ahmedhodžić, iako je i njegova igra bila dosta bolja u Zenici. Miličević u Zenici vrlo dobar, u Slovačkoj uz Demirovića i Prevljaka možda najlošiji na terenu. Saničanin, kao i Miličević u Zenici zadovoljio, u Bratislavi više nego loš. Dvojac iz veznog reda Krunić-Hadžiahmetović u Zenici izuzetan, rastrčan i konkretan. Noćas, u prvom poluvremenu inertni i tromi, tek na momente dio povezane i smislene igre pokazali protiv neugodnih Slovaka. Demirović i Prevljak, u Zenici odigrali utakmicu prosječne kvalitete, ali zalaganjem i trkom doprinijeli zasluženoj pobjedi. U Bratislavi kao odsječeni vojnici na usamljenom otoku. Neprepoznatljivi, bezidejni i bez posebnog angažmana.

Kada objektivno sagledamo stvari, jednako onako kako pobjedu protiv Islanda nismo smjeli doživljavati kao superiornost i dominaciju, nego kao dan kada su nam se mnoge stvari poklopile i išle u prilog, i sada trebamo biti prizemniji u reakcijama. Poraz u Bratislavi nije očekivan, ali nije nikakva senzacija, iznenađenje ili katastrofa bilo koje vrste. I pobjede i porazi su sastavnio dio sporta i svakog takmičenja.

Ništa nije izgubljeno, početak je kvalifikacija, objektivno je bilo očekivati četiri boda u prva dva nastupa, svi smo priželjkivali šest, ali tri boda su dobar ulazak u kvalifikacije. U narednom periodu dodatno raditi na kontaktima sa svim momcima širom Evrope koji imaju pravo i želju nastupa za našu najbolju selekciju, i spremati se za nastavak kvalifikacija. Niti je šta izgubljeno niti dobijeno nakon dva uvodna meča, i dalje smo u dobroj poziciji, ali očito ćemo za plasman na EURO morati dodatno ojačati roster, a i određenim igračima koji ne igraju u svojim klubovima uskratiti privilegiju nastupa za BiH do momenta kada se igrama u klubovima ponovo nametnu.

Slijedi pauza nakon koje dolaze dueli u junu sa Portugalom i Luksemburgom. Objektivno, ima nekih igrača koji do tada moraju popraviti formu i imati kontinuitet u klubovima, kako bi uopšte dobili ponovni poziv za junske mečeve. Isto tako, skauting se mora nastaviti i pronaći fudbalere sa željom da nastupaju za našu domovinu, jer evidentno je da nam nedostaje širine i da priliku dobijaju i igrači koji nemaju klupski kontinuitet.

Realnost je borba sa Slovačkom za baraž, i iako poraženi u prednosti smo jer njihov kiks u prvom kolu mogao bi njih više koštati nego nas ovaj poraz u Bratislavi.

Možda se historija na neki način dijelom ponovi, možda opet u direktnom duelu odlučimo o putniku samo ne na SP nego na EP, i ne u Žilini, nego na hramu nogometa BILINOM POLJU, koje je nekako predodređeno za historijske momente kako fudbalske selekcije tako i naše domovine, Bosne i Hercegovine!

Niko, niko, samo BiH!
🇧🇦❤️

Izvor fotografije: N/FSBIH

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x