Nakon što je predmet već otvoren i Schmidt pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu o Dariju Kordiću

Podijelite ovaj članak:

Komentari osuđenog ratnog zločinca bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela, kaže se u saopćenju Ureda visokog predstavnika.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt komentirao je u ponedjeljak nedavno objavljeni videosnimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži gnusne poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i u kojem on ne pokazuje znake kajanja.

“Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela“, rekao je Schmidt, navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR).

Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom, dodaje se.

‘Bolja budućnost bez zločina i genocida’

“Pozivam Tužilaštvo [Bosne i Hercegovine] da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Ponovno je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije Bosne i Hercegovine.

“Građani Bosne i Hercegovine osuđeni pred međunarodnim sudovima ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida mora prihvatiti činjenice iz svoje historije, o kojima postoje sudske presude“, naveo je Schmidt, uz poruku da je čvrsto opredijeljen da to osigura.

IZVOR: AL JAZEERA


Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x