Nakon žalbi građana, Odbor obišao granične prijelaze

Podijelite ovaj članak:

Članovi Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), djelujući na osnovu Plana rada za ovu godinu, kao i na osnovu žalbi građana u kojima je ukazano na određene propuste prilikom vršenja graničnih kontrola, realizovali su, 22. i 23. maja, posjetu i obilazak graničnih prelaza BiH u nadležnosti Terenske kancelarije Jug Granične policije BiH.

U okviru ove posjete, koja je realizovana uz podršku Misije OEBS-a u BiH, članovi Odbora za žalbe građana obišli su Međunarodni granični prelaz Bijača, Međunarodni granični prelaz Crveni grm, Međunarodni granični prelaz Neum I, Međunarodni granični prelaz Neum II, Međunarodni granični prelaz Trebimlja – Čepikuće, Međunarodni granični prelaz Klobuk i Granični prelaz za pogranični saobraćaj Aranđelovo.

Tokom ove posjete održani su i sastanci u Terenskoj kancelariji Granične policije BiH Jug (Čapljina), Jedinici Granične policije Neum, Jedinici Granične policije Trebinje, kao i u Zajedničkom centru za policijsku saradnju u Trebinju.

Po osnovu navoda iz žalbi građana koje su razmatrane u proteklom periodu na sjednicama Odbora, te izvještaja Granične policije BiH o provedenim internim provjerama i istragama, članovi Odbora su tokom posjete posebno utvrđivali stanje video – nadzora, stanje infrastrukture na graničnim prelazima, stanje u vezi s obilježjima Bosne i Hercegovine i Granične policije BiH, kao i u vezi sa postavljanjem obavijesnih plakata Odbora za žalbe građana na vidnim mjestima na graničnim prelazima.

Tokom posjete istaknuta je važnost primjene Etičkog kodeksa, posebno u kontekstu profesionalnog odnosa policijskih službenika prema građanima prilikom vršenja graničnih provjera i kontrola, te potrebe da komunikacija policijskih službenika s građanima bude svedena isključivo na profesionalni nivo. Članovi Odbora za žalbe građana PSBiH skrenuli su pažnju na činjenicu da se veliki broj žalbi građana odnosi na neprofesionalno i grubo ponašanje policijskih službenika, što, kako su ocijenili, ide u prilog tvrdnji da se izučavanju odredbi i djelovanja policijskih službenika u skladu s Etičkim kodeksom mora posvetiti mnogo veća pažnja.

Kad je riječ o infrastrukturi u objektima Granične policije BiH, opšta ocjena članova Odbora za žalbe građana je da su uslovi za smještaj i rad policijskih službenika na graničnim prelazima koji su rađeni prema postavljenim standardima zadovoljavajući, dok je na ostalim graničnim prelazima situacija loša, pa negdje i krajnje nedopustiva, a što se, kako je rečeno na sastancima, direktno ili indirektno odražava i na odnos policijskih službenika prema građanima.

Prema ocjeni članova Odbora za žalbe građana, posebno je loše i nedopustivo stanje na međunarodnim graničnim prelazima Trebimlja-Čepikuće i Orahov do. Upozoreno je na to da policijski službenici rade u privremeno postavljenim, dotrajalim kontejnerima, koji nisu adekvatno natkriveni, što stvara poteškoće prilikom vršenja granične kontrole u nepovoljnim vremenskm uslovima, po velikoj vrućini, snijegu ili kiši. Takođe, u nekim od ovih improvizovanih objekata za rad policijskih službenika utvrđeno je da nema ni pitke, ni tehničke vode, a evidentiran je i nedostatak sanitarnih čvorova.

Kako je rečeno tokom posjete, posebno zabrinjava to što na ovim graničnim prelazima nisu postavljene tehnički zadovoljavajuće fizičke prepreke, pri čemu nema ni rampi, ni horizontane saobraćajne signalizacije. Postojeće fizičke prepreke nisu adekvatno obilježene za učesnike u saobraćaju, što nerijetko dovodi do zabune građana kad je riječ o obavezi zaustavljanja vozila, naglašeno je na sastancima.

Konstatovano je da ovakvo stanje i radni uslovi u značajnoj mjeri doprinose poteškoćama pri motivaciji policijskih službenika, kao i ispoljavanju nezadovljstva kako građana tako i policijskih službenika, čime se šteti ugledu Bosne i Hercegovine.

Na sve ove nedostatke Odbor za žalbe građana već je ukazivao kroz godišnje izvještaje o radu, te će, kako je zaključeno, ponovno nadležnima uputiti molbu da se rješavanju problema na međunarodnim graničnim prelazima Trebimlja-Čepikuće i Orahov do pristupi što hitnije jer su uslovi u kojima rade policijski službenici na granici ljudskog dostojanstva. U okviru realizacije planskih aktivnosti i realizacije ove posjete, Odbor za žalbe građana PSBiH održao je i svoju 40. sjednicu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x