Brutalni napad na imama Idriza ef. Budimlića u New Yorku mogao se spriječiti, ali je izostala reakcija policije

Podijelite ovaj članak:

Upravni odbor Bosansko Hercegovačkog Islamskog Centra Nju Jork izdaje saopštenje za javnost najoštrije osuđujući brutalni, ničim izazvani napad na našeg imama, Idriz ef. Budimlića u ranim jutarnjim satima, nakon sabah namaza, u Petak 8. septembra 2023 godine.

Neidentifikovani napadač je brutalno napao imama Idriza i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta a Njujorška Policija (NYPD) još uvijek za njm traga.    .

Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i biće svjetionik duhovnosti za multi-kuilturalnu zajednicu muslimana kako u našem džematu tako i u gradu Nju Jorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak.

Sa žaljenjem konstatujemo da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom Njorkške policije. Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko  22:00 časa. Njen suprug koji se tu zadesio i ona bili su uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao 911 (hitnu službu policije) i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenum napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi “šefa”, aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih 7 sati kasnije, tokom jutarnje Sabah molitve.

Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om I njihovom jedinicom ta odnose sa loikalnim zajednicama, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nmakon našeg poziva, da se istraži I možda spriječi kompletan incident.

Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijem kada bude poyvana. Nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela. Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi.

U nastavku prilažemo nekoliko fotografija napadača uzetih sa video nadzora.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x