Nar se s razlogom naziva supervoćem

Podijelite ovaj članak:

Nar (Punica granatum) je voćka koja potječe iz regije bliskog istoka, ali se danas uzgaja širom svijeta zbog svoje prehrambene vrijednosti, ljekovitih svojstava i estetskog izgleda.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o naru:

 1. Bogatstvo hranjivim tvarima: Nar je izuzetno bogat hranjivim tvarima, uključujući vitamine C, K i E, folate, kalij, vlakna i antioksidante kao što su flavonoidi i polifenoli.
 2. Antioksidativna svojstva: Nar je poznat po visokom sadržaju antioksidansa, posebno punicalaginima, koje se nalaze u soku i ljusci ploda. Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala i smanjenju upale.
 3. Dobar za srce: Redovita konzumacija soka od nara ili konzumacija samog voća može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšati protok krvi i smanjiti krvni tlak.
 4. Poboljšava zdravlje mozga: Antioksidansi u naru mogu poboljšati funkciju mozga, potaknuti kognitivne funkcije i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
 5. Pomaže u prevenciji raka: Neke studije sugeriraju da ekstrakt nara može imati anti-kancerogeno djelovanje i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, poput raka prostate i dojke.
 6. Podržava zdravlje probavnog sustava: Bogatstvo vlaknima u naru može pomoći u regulaciji probave, poticanju zdrave crijevne flore i smanjenju rizika od gastrointestinalnih bolesti.
 7. Estetska primjena: Nar je također poznat po svojim estetskim svojstvima. Cvijet nara ima prepoznatljivu crvenu boju i koristi se u raznim kozmetičkim proizvodima, parfemima i kao ukras u aranžmanima.

Nar je voće koje je bogato hranjivim tvarima i ima mnoge zdravstvene koristi.

Evo nekoliko primjera:

 1. Visok sadržaj antioksidansa: Nar je bogat antioksidansima poput flavonoida, tanina i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upale u tijelu.
 2. Dobar za srce: Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija soka od nara može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak.
 3. Poboljšava zdravlje mozga: Antioksidanti u naru mogu poboljšati funkciju mozga i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.
 4. Pomaže u prevenciji raka: Neki studije su pokazale da ekstrakt nara može imati anti-kancerogeno djelovanje i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, poput raka prostate i dojke.
 5. Podržava zdravlje probavnog sustava: Nar je bogat vlaknima, što pomaže u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva.
 6. Dobar za kožu: Sok od nara može pomoći u održavanju zdravlja kože zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Osim toga, nar se tradicionalno koristi u mnogim kulturama širom svijeta kao simbol plodnosti, obilja, ljubavi i dugovječnosti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x