Nastavak suđenja Dudakoviću i drugima zakazan za danas

Nastavak suđenja Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH, i 15-orici pripadnika i komandanata tog korpusa, koji se terete za zločine protiv čovječnosti, zakazan je za danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

Predmet u odnosu na jednog od optuženih (Aleta Hodžića) je razdvojen, nakon što je Sud, u međuvremenu, zaprimio nalaz timskog vještačenja.

Optužnicom u ovom predmetu, uz Dudakovića, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić (u odnosu na njega postupak razdvojen), Edin Domazet,  Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dudaković i drugi se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina – Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civila na području općina Bihać i Cazin, koji, prema tužbenim navodima, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Dio optužnice koji se tiče Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad pripadnicima i pristalicama tzv. narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je krajem oktobra 2018. godine, a suđenje je počelo polovinom aprila ove godine.

Azra Mahmutovic
Azra Mahmutovic
Articles: 499
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x