Naučnici napravili prvo 3D printano srce na svijetu

Podijelite ovaj članak:
Vjeruje se da je ovo prvo srce koje je isprintano sa ćelijama, krvnim žilama i komorama. Iako će trebati više vremena prije nego što ovakva srca budu mogla ispumpati krv, naučnici se nadaju kako će ih početi koristiti u roku od godinu.

“Ljudi su u prošlosti uspjeli ispisati 3D strukturu srca, ali ne sa ćelijama ili krvnim žilama. Ovo je prvi put da je neko uspješno osmislio i printao cijelo srce sa ćelijama, krvnim žilama, komorama i pretkomorama”, rekao je vođa projekta Tal Dvir s Univerziteta u Tel Avivu.

Printano srce je veličine zečijeg srca i može se stezati poput mišića, no ne može obaviti potpuno pumpanje. Napravljeno je od ćelija koje su umnožene iz uzorka masnog tkiva uzetog od pacijenta. Kazali su da je veliki izazov proizvesti dovoljno ćelija da bi se moglo proizvesti čitavo ljudsko srce rekli su istraživači.

U teoriji, tehnika će jednog dana moći proizvesti novo srce koristeći reciklirane ćelije iz vlastitog tijela, što smanjuje rizik da bude odbačeno.

“Možda će za 10 godina u najboljim bolnicama širom svijeta postojati printeri organa, a ti postupci će se provoditi rutinski”, rekao je profesor Dvir.

Dodaje kako je sigurnije započeti transplantaciju organa koji je manje važan od srca, poput slezene, slijepog crijeva, žučne kese, bubrega pa čak i pluća.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x