Naučnici napravili uređaj koji otkriva tumor mozga samo iz uzorka urina

Podijelite ovaj članak:

Naučnici s Univerziteta Nagoya u Japanu upotrijebili su novi uređaj za identifikaciju ključnog membranskog proteina u urinu koji pokazuje ima li pacijent tumor na mozgu. Njihov bi se protein mogao koristiti za otkrivanje raka mozga, izbjegavajući potrebu za invazivnim testovima i povećavajući vjerovatnost da se tumori otkriju dovoljno rano za operaciju.

Istraživanje japanskih naučnika također bi moglo imati potencijalne implikacije za otkrivanje drugih vrsta raka, a objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Iako je rano otkrivanje mnogih vrsta raka pridonijelo nedavnom povećanju stope preživljavanja bolesti raka, stopa preživljenja tumora mozga ostala je gotovo nepromijenjena više od 20 godina. Djelimičan razlog tome jeste i zbog njihovog kasnog otkrivanja, piše Zimo.

Nanovezikule u urinu kao mogući trag

Ljekari često otkriju tumore na mozgu tek nakon pojave neuroloških simptoma, kao što je gubitak pokreta ili govora, što znači da je to vrijeme do kada je tumor već dosegao značajnu veličinu. Otkrivanje tumora dok je još mali i što raniji početak liječenja, trebali bi pomoći u spašavanju života.

Jedan od mogućih znakova da osoba ima tumor na mozgu je prisutnost izvaćelijskih vezikula (EV) povezanih s tumorom u urinu. EV su vezikule nano veličine, uključene u razne funkcije, uključujući međućelijsku komunikaciju. Budući da oni pronađeni kod pacijenata s rakom mozga imaju specifične vrste RNK i membranskih proteina, mogli bi se koristiti za otkrivanje prisutnosti raka i njegove progresije.

Tekuća biopsija

Iako se izlučuju daleko od mozga, mnogi EV-i iz ćelija raka postoje stabilno i izlučuju se urinom bez razgradnje. Testiranje urina stoga ima mnoge prednosti, objašnjava vanredni profesor Takao Yasui sa Fakulteta inžinjerstva Univerziteta Nagoya.

Tekuća biopsija može se izvesti korištenjem mnogih tjelesnih tekućina, ali krvni testovi su invazivni. Testovi urina su efikasna, jednostavna i neinvazivna metoda jer urin sadrži mnoge informativne biomolekule koje se mogu pratiti unazad kako bi se identificirala bolest, kaže Yasui.

Naučni tim koji predvode Yasui i profesor Yoshinobu Baba sa Fakulteta za inžinjerstvo Univerziteta Nagoya, u saradnji s Institutom za inovacije za društvo budućnosti Univerziteta Nagoya i Univerzitetom u Tokiju, razvila je novu platformu za analizu EV-a tumora mozga koristeći nanožice na dnu te platforme. Koristeći svoj uređaj, identificirali su dvije specifične vrste EV-a membranskih proteina, poznatih kao CD31/CD63, iz uzoraka urina pacijenata s tumorom na mozgu. Traženje ovih signalnih proteina moglo bi omogućiti ljekarima da identificiraju pacijente s tumorom i prije nego što razviju simptome.

Trenutno metode izolacije i detekcije EV-a zahtijevaju više od dva instrumenta i test za izolaciju i potom detekciju EV-a. Naš test može izolirati i detektirati EV-ove pomoću jednog jednostavnog postupka. U budućnosti, korisnici mogu proći uzorke kroz našu analizu i promijeniti dio za otkrivanje, selektivnom modifikacijom za otkrivanje specifičnih membranskih proteina ili miRNK unutar EV-a za otkrivanje drugih vrsta raka. Koristeći ovu platformu, očekujemo da ćemo unaprijediti analizu nivoa ekspresije specifičnih membranskih proteina u urinarnim EV-ovima pacijenata, što će omogućiti rano otkrivanje različitih vrsta raka, ističe na kraju Yasui.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x