Navijači Armenije u Sarajevu skinuli zastavu Turske s uličnog stuba, Turci je vratili

Podijelite ovaj članak:

Armenski navijači su noć uoči utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Armenije bili akteri incidenta koji se dogodio na Baščaršiji. Naime, oni su s jednog stuba javne rasvjete skinuli zastavu Turske i demonstrativno je bacili.


Na Instagram stranici navijača Armenije pojavio se video u kojem tri navijača skidaju zastavu Turske i bacaju je. Zbog ovog video snimka u komentarima su navijačima upućene mnoge prijetnje.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

?? ?

Objavu dijeli FAF ultras (@faf.ultras)

Ovaj čin izazvao je gnijev turskih državljana koji žive u našem gradu, pa je jedan od njih, ne želeći da njegova zastava bude na podu, otišao na mjesto događaja i vratio je gdje je i stajala. Kazali su i da je prava sreća što niko od Turaka nije prolazio u tom času jer zasigurno ne bi prošli bez posljedica. 

Inače netrpeljivost između Turaka i Armenijaca datira još iz februara 1915. godine kada su Rusija i Turska ušle u Prvi svjetski rat kao neprijatelji. Turska je tada Armeniju smatrala petom ruskom kolonom. U februaru 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno. 

Na taj način izginulo oko milion i po ljudi. Odnos između ove dvije zemlje zbog toga je još uvijek neprijateljski. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i nazivaju ih genocidom. Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Evropski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici otišli malo predaleko.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x