Ne bacajte zrele banane, napravite sočan banana kruh

Podijelite ovaj članak:

Koliko puta ste imali pre(zrele) banane koje ste požurili baciti u korpu za smeće? Nakon što jednom napravite ovaj sočan kruh sa bananama, to vam više neće pasti na pamet.


Recept za sočan banana kruh (banana bread)

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1/3 šalice maslaca (otopljenog)
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 1/2 šalice brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat cimeta (opcionalno)
  • 1/2 šalice orašastih plodova po želji (npr. nasjeckani orasi ili lješnjaci)

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C. Pripremite kalup za pečenje kruha (oko 23×13 cm), premažite ga maslacem ili obložite papirom za pečenje.
  2. U većoj zdjeli, zgnječite banane vilicom dok ne postanu pire. Dodajte otopljeni maslac i smeđi šećer, pa dobro promiješajte.
  3. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije u smjesu od banane i maslaca, pa sve dobro izmiješajte.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i cimet (ako koristite). Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu od banana, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Ako koristite orašaste plodove, dodajte ih u smjesu i lagano promiješajte.
  6. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte vrh.
  7. Pecite kruh u prethodno zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, ili dok kruh ne postane zlatno smeđe boje i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  8. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi u kalupu prije nego što ga izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.
  9. Kad se kruh potpuno ohladi, poslužite ga narezanog na kriške i uživajte!

Ovaj recept za banana kruh možete prilagoditi svojim željama dodavanjem drugih sastojaka poput čokoladnih čipsa, suhog voća ili kokosa. Također, možete eksperimentirati s zamjenom brašna ili šećera zdravijim alternativama ako želite napraviti još zdraviju verziju ovog kruha. Prije pečenja svakako na vrh stavite bananu koju ste raspolovili po dužini, to će poboljšati estetiku ovog kruha.

Konzumiranje kruha s bananama

Banana kruh može se konzumirati na nekoliko načina, ovisno o vašim preferencijama i prilikama. Evo nekoliko prijedloga kako ga možete uživati:

  1. Topli ili hladni: Banana kruh može biti ukusan i topao iz pećnice ili ohlađen nakon što se potpuno ohladi. Ovisno o tome kako ga preferirate, možete ga poslužiti odmah nakon pečenja ili ga ohladiti u hladnjaku prije konzumacije.
  2. Narezan na kriške: Najčešći način konzumacije banana kruha je narezan na kriške. Narežite kruh na tanke ili deblje kriške, ovisno o vašim preferencijama, i poslužite ga kao desert, doručak ili snack.
  3. Samo ili s dodacima: Banana kruh možete jesti samostalno ili ga nadopuniti raznim dodacima. Možete dodati malo maslaca ili kremastog sira na kriške kruha, posipati ih cimetom ili šećerom u prahu, ili poslužiti s omiljenim džemom ili marmeladom.
  4. S toplim napitkom: Banana kruh odlično se slaže s toplim napicima poput kave, čaja ili kakaa. Poslužite ga uz šalicu omiljenog napitka za savršenu kombinaciju okusa.
  5. Kao sastojak u drugim jelima: Banana kruh može poslužiti kao sastojak u raznim desertima ili slasticama. Možete ga koristiti kao bazu za voćne sendviče, ispeći ga kao francuski tost, ili ga koristiti kao nadjev za palačinke ili pite.

Uživajte u konzumaciji banana kruha na način koji vam najviše odgovara i eksperimentirajte s različitim načinima posluživanja kako biste otkrili svoju omiljenu kombinaciju okusa!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x