Ne trebaju nama neprijatelji pored nas ovakvih!

Podijelite ovaj članak:

Ima jedna anegdota, možda je i istinita, da je u Krajini jedan imam vazio na dženazi i htjeo skrenuti pažnju na važnost džemata i Islamske zajednice, pa rekao prisutnima, da na žalost taj umrli nije rado dolazio u džamiju, a neko iz gomile viknuo:

– Ne bi on ni sad doš'o efendija, da ga nismo donili!

A ima opet ona čuvena izjava generala Alagića, da krajišniku ne smiješ dirati džamiju – ni kad je pijan!

Ali su u zadnje vrijeme baš zajednica i džemati na udaru onih koji sa džematima nemaju veze i doći će pred hodžu kad ga donesu, ali ne samo u Krajini. Digli su kuku i motiku na IZ, pa podmeću kojekakve izmišljotine da se negdje u Brčkom naplaćuje ulaz ili ne da ući u džamiju onom ko nije platio članarinu, a napada se i nešto najbolje što nam se moglo desiti, centralizacija naplate članarine!

Meni je zadnji put glavni imam medžlisa Cazin, Said ef. Mujakić, s velikim oduševljenjem govorio o tome, da takvu radost nisam vidio dugo. Tek kad sam otišao kući i analizirao šta se uradilo, otvorio aplikaciju na svjetskom nivou, koja mi daje uvid u sve, olakšava plaćanje članarine, dodavanje novih članova u domaćinstvo, informiše o svemu…, shvatio sam zašto je bio toliko radostan postignutim.

Ovo je zaista naša budućnost i ko se bori protiv ovog nije od nas. Možda ovaj način ima svoje manjkavosti, ali nek ti stručnjaci dođu s konkretnim prijedlogom, pa da nam svima bude bolje, a ne da na ovaj način napadaju jedinu instituciju u koju se Bošnjaci mogu pouzdati u vremenu borbe za naš biološki opstanak.

Bio sam dio ekipe koja je u Švedskoj radila na projektu naplate članarine preko poreza i svojevrsne centralizacije i tad je bilo onih koji su koristili najprljavije metode da to ne uspije. Danas je IZ u Švedskoj jedna od bolje organizovanih u svijetu, džemati su stali na čvrste temelje, a miševa koji su to opstruirali nema nigdje!

Ova članarina, koja mi nije jedina, član sam više džemata, smješna je i za onog ko živi na socijalnom minimumu u BiH! Taj treba svaka tri dana odvojiti jednu marku, za vrijeme kad će ga donijeti pred hodžu!

Ima li ko da to ne može u zemlji gdje se dvije milijarde maraka uplati u kladionice i uveze alkohola za stotine miliona?

Kome je mnogo i ne želi usluge IZ njega niko ne tjera!

Allahimanet!

P.S. Kad bih se ja pitao, ostavio bih mogućnost da ekonomski jako ugroženi budu oslobođeni članarine. Ali ona u nekim džematima ne iznosi ni 20 centi na dan. Ima li tako ugroženih da ima 20 centi riješava sve brige?

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x