Ne zanima me politika, čuvam ovce i zaradim 4000 KM mjesečno

Podijelite ovaj članak:

U svijetu gdje su vijesti često ispunjene politikom i sukobima, postoji priča o Izudinu, mladom ocu koji je pronašao svoj mir i zadovoljstvo u tradicionalnom načinu života, daleko od buke i užurbanosti modernog društva. Na prostranim pašnjacima Kupresa, Izudin zajedno sa svojom porodicom vodi život pun radosti i jednostavnosti, živeći od onoga što mnogi smatraju zaboravljenim zanatom – čobaninom.

Na planinama Bosne i Hercegovine, gdje su generacije čuvali i gajili stotine hiljada ovaca, Izudin i njegova porodica održavaju tradiciju koja je mnogima postala tek dio historije. Dok se svijet oko njih mijenja, oni ostaju čvrsto ukorijenjeni u vrednostima koje cijene: radu, obitelji i prirodi.

Izudinova priča je oda radu i zemlji, s mjesečnom zaradom od impresivnih 4.000 KM (oko 2.000 eura), što je rezultat ne samo mukotrpnog rada već i ljubavi prema životinjama i prirodi. On i njegova žena vode brigu o 2.000 ovaca, posao koji je olakšan modernom tehnologijom, ali koji i dalje zahtijeva predanost i strpljenje.

Za Izudina, ovaj posao nije samo izvor prihoda, već i način života koji mu omogućava da uživa u ljepotama prirode i prostosti života daleko od gradske vreve. “Dnevnik ne slušam, politika me ne zanima,” kaže on, ističući kako mu je najveća radost slušati ptice umjesto da mu glavu puni političkim tračevima.

Izudinova filozofija života je jednostavna: vrijednost života nije u materijalnom bogatstvu, već u zdravlju, obitelji i miru koji priroda pruža. Ova filozofija odražava se i u načinu na koji odgaja svoju djecu, podučavajući ih vrijednostima koje su oblikovale njegov život: radu, odgovornosti i ljubavi prema zemlji.

Njegova posvećenost ovčarstvu nije samo priča o uspjehu u poslu, već i o očuvanju tradicije i načina života koji je u modernom svijetu sve rjeđi. Izudin ne gleda preko granica svoje domovine za boljim životom, već nalazi zadovoljstvo i sreću upravo tu gdje je i rođen, među pašnjacima Kupresa.

Ova priča o Izudinu i njegovoj obitelji svjedoči o vrijednostima koje često zaboravljamo u potrazi za modernim udobnostima i materijalnim bogatstvom. Podsjeća nas da se pravo bogatstvo može naći u jednostavnosti života, radu koji volimo i harmoniji s prirodom koja nas okružuje.

(Sandžakdanas)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x