Neizostavno jelo ramazanske sofre – Topa

Simbol mjeseca ramazana je post. Smisao posta nije sveden samo na odricanje od hrane i pića. Stoga muslimani širom svijeta poste zbog vjerovanja, prilike da se približe Bogu. Post je također put sticjecanja stršljenja i odricanja od loših navika.

Topa je tradicionalno ramazansko jelo koje se služi na početku iftara uz samunčić. Smatra se da je ime dobila po samom postupku pripreme a to jeste topljenju masnoće. Danas se pripremaju razne varijacije tope (sa jajima,sirevima,piletinom itd).

Danas, drugog dana mjeseca ramazana donosimo vam nekoliko načina pripreme tope.

Topa sa sirom i mileramom

Sastojci:

  1. 2 kašike milerama
  2. 2 kašike mladog sira
  3. 50 gr putera
  4. 100 gr ribanog suhog sira
  5. Prstohvat soli

Mileram,mladi sir i puter staviti u zagrijanu tavu, posolite, miješajte na umjerenoj temperaturi dok se mileram ne istopi pazeći da ne izgori. Na kraju pospite naribanim sirom.

Topa s pilećim mesom

Sastojci:

  1. 200 gr kuhanog pilećeg mesa
  2. 100 gr Milerama ili kajmaka
  3. puter
  4. pileći temeljac (pileća voda)

Puter i temeljac stavite u tavu i zagrijavajte. Dodajte mileram pa pustite da se lagano otopi, u sve to dodajte sitno isjeckane komadiće piletine i pustite par minuta da se sve sjedini.

Prijatno! 

 

Foto: Colinarka

Nema poruka za prikaz