Nejra Brdarić proizvodi odjeću unikatnih i nesvakidašnjih krojeva

Podijelite ovaj članak:

Dvadesettrogodišnja Nejra Brdarić iz Sarajeva po profesiji je ekonomistica, ali njena profesionalna ljubav je moda i kreiranje odjeće. Nakon što je stekla diplomu na Ekonomskom fakultetu, Nejra je uslijed nemogućnosti pronalaska odgovarajućeg posla došla na ideju o pokretanju startup preduzeće koje se bavi proizvodnjom odjeće unikatnih i nesvakidašnjih krojeva.

“U pitanju je porodični biznis, i jednostavno je bilo prirodno da se uključim i ja sa proizvodnjom odjeće. Odlučila sam pokrenuti proizvodnju odjeće neobičnih krojeva jer i sama volim tako da se oblačim i mislim da u Sarajevu nema puno ovakvih butika, što je bila moja prednost na samom početku pokretanja ovog biznisa”, kaže Nejra. 

Moda i tekstil su svuda oko nas i prate nas od dana rođenja kroz cijeli naš život, bili mi toga svjesni ili ne, ističe ova mlada poduzetnica. Priznaje da zanate poput šivanja nije jednostavno naučiti, ne samo što se tiče samog procesa, već i dostupnosti takvih tečajeva ili stručnih škola kojih je u današnje vrijeme sve manje.

“S druge strane, danas je tekstilna industrija u pravom zamahu te se eksponencijalno razvija, ali u smjeru široke potrošnje, pa se upravo radi toga sve više rađa potreba za kvalitetnim komadima odjeće dužeg vijeka trajanja, napravljenim od prirodnih materijala, te individualnim dizajnima. Pri pokretanju sopstvenog biznisa od velikog značaja su mi bila sredstva koja sam dobila od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo i mislim da ne bih ni uspjela realizirati svoje poslovne ideje da nije bilo te podrške. Najveći problem riješila sam u startu, a kasnije sam bila sigurna da ću svojim radom, trudom i zalaganjem postidi uspjeh”, govori Nejra Brdarić.

Firma pod nazivom “Model Madness manufacture” postoji ved nekoliko mjeseci. Ponosna vlasnica kaže da je veoma zadovoljna onim što je urađeno u tako kratkom periodu. Firma za sada ima troje zaposlenih, uključujući i Nejru, a plan je do kraja godine zaposliti još dva radnika.

“U Bosni i Hercegovini vidim perspektivu. Vjerovanje u vlastiti uspjeh, u uslovima kada ste suočeni sa brojnim lokalnim barijerama i izloženi globalnoj konkurenciji, zaista nije lako. Međutim, poručila bih mladim ljudima da svoje ideje, uz predan rad, trud i čvrstu volju, mogu realizirati. Najvažnije je da istraju u svojoj ideji, da budu uporni, te da znaju tačan i jasan cilj njihovog biznisa i rezultat na kraju neće izostati”, poručuje Brdarić.

Izvor: Privredna komora KS

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x