Neobjavljeni intervju za “Glas Srpske”

Podijelite ovaj članak:

Prije 8 dana se novinar “Glasa Srpske”, Veljko Željković, obratio akademiku Feridu Muhiću sa sljedećom porukom.

“Poštovani g. Muhić
Zovem se Veljko Željlković i radim za dnevni list Glas Srpske iz Banjaluke.
Planirao sam napisati tekst o aktuelnoj situaciji u BiH, ali i njenoj i
budućnosti.
Da li postoji postoji mogućnost da na ovu temu porazgovaramo, te na koji
broj telefona da vas zovem?

Nadam se vašem brzom i pozitivnom odgovoru.
Unaprijed zahvalan na saradnji.

Srdačan pozdrav”

Profesor Muhić je pristao odgovoriti na postavljena pitanja, ali kako stvari stoje ovaj intervju (do sada) nije objavljen. Kako nebi čitaoci u Bosni i Hercegovini, a posebice čitaoci “Glasa Srpske” ostali uskraćeni evo ovdje prenosimo taj intervju.


  1. Prije par godina izjavili ste kako je BiH fantomska država te da bi Bošnjaci, s obzirom na sve okolnosti, trebali preispitati mogućnost pravljenja bošnjačke države. Da li i dalje stojite na ovom stanovištu?

Odgovor: Tako je i danas. Bosna i Hercegovina je država-privid, država-fantom, država-sablast, u šta su je pretvorile hegemonističke ambicije ekstremnog srpskog nacionalizma utjelovljene u liku Slobodana Miloševića & kompanije, ohrabrene i omogućene blagonaklonom benevolentnošću međunarodnih snaga u čije se je strateške kalkulacije perfektno uklapalo uništenje Bosne i Hercegovine.

Bog ne dade – Bosna ne propade. Ali pola Bosne odsjekoše! Šta drugo može biti čovjek kom su pola tijeli odsjekli – nego fantom i sablast!? Pa tako i država! I to kakva država! Od svih feudalnih država na Balkanu, uključujući i Srbiju i Hrvatsku, Bosna je najduže opstala kao samostalna država. I kada su, tokom raspada SFRJ, građani Bosne i Hercegovine odlučili da obnove svoju državu, na temelju Referenduma sa izlaznošću od više nego uvjerljivih 63.4%, od kojih je čak čak 99.7% glasalo za obnovu svoje suverene i samostalne države na cijeloj njenoj teritoriji, taj cilj je bio i ostvaren, a Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica OUN.

Činjenica da su Srbi bojkotovali Referendum ne znači ništa u demokratiji, jer i da su svi, koliko ih je god bilo u BiH glasali, ne bi promijenili ishod Referenduma. Ipak, praksa da se nedemokratskim sredstvima ruši demokratija, uvježbana na mnogo mjesta u svijetu, i u BiH je dobila zeleno svjetlo od onih koji takvu praksu primjenjuju kad god im se prohtije.

Otvorena vojna agresija na suverenu Bosnu i Herceovinu, izvršena od Srbije i Crne Gore, kao i Hrvatske, bila je usmjerena direktno i isključivo protiv Bošnjaka, uz napomenu da su Crna Gora i Srbija s jedne, a Hrvatska s druge strane imale i uzajamni obračun u otimanju bošnjačke teritorije.

Zato je preispitivanje obnove bošnjačke države danas više nego opravdano i to na cijeloj teritoriji koju je Bosna i Hercegovina imala kao Republika u sklopu SFRJ, odnosno, u granicama u kojima se nalazila prilikom proglašenja za suverenu i nezavisnu državu. Dok god se to ne desi, ova i ovakva fantomska BiH će biti simbol žrtve nepravde, nasilja i beskrupuloznog nacionalizma.   

  1. Kako gledate na komentare onih koji kažu da potezi koje vuku čelni ljudi iz SDA vode ka otcepljenju RS i stvaranju Hrvatske republike Herceg-Bosne?

Odgovor: To što oni govore, samo su ideološki motivisane aberacije zdravog razuma. Jednostavnije rečeno: puke besmislice, bez ikakve osnove u činjenicama. Činjenice su upravo obrnute: SDA djeluje kao integrativna sila, dok vodeće srpske i hrvatske političke partije iz petnih žila nastoje da rasparčaju cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Danas je 49% teritorije BiH pod okupacijom, bezočno imenovano u prisvojnoj formi koja tu okupiranu teritoriju naziva srpskom:. Čija je to teritorija? (R.) Srpska!? Dakle, nametnut je etnički a ne građanski princip kao jedini kriterijum. Jednako tako i hrvatske etničke težnje Čovića poduprte su iz Zagreba. Pa kad je već tako, onda primjenimo isti princip na cijelu teritoriju, dakle, po etničkom kriterijuu, “Jedan čovjek, jedan glas”, na kom je insistirao Milošević! A budući da su na cijeloj teritoriji apsolutna većina Bošnjaci, jasno je da upravo politika tih partija, a ne SDA, vodi ka otcjepljenju RS i stvaranju Herceg Bosne.

  1. S obzirom da su sve tri strane nezadovoljne svojim položajem unutar BiH, da li bi kompromisni rastanak bio rješenje?

Odgovor: Razlika u nezadovoljstvu “sve tri strane” je kao nebo i zemlja. Dok su srpska i hrvatska strana nezadovoljni predatori koji još nisu dokrajčili Bosnu i Hercegovinu kao svoj plijen na koji su odavno bacilli oko, nezadovoljstvo Bošnjaka je pravedni gnjev protiv nasilnika. Kompromis oko razbijanja jedinstvene Bosne i Hercegovine je zato nemoguća opcija jer bi bio duboko nepravedan.

Konstituisati građansku, sekularnu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će Srbi i Hrvati imati isti status i ista prava koja imaju Bošnjaci u Srbiji i Hrvatskoj.

Pravedno rješenje je svima jasno: Konstituisati građansku, sekularnu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će Srbi i Hrvati imati isti status i ista prava koja imaju Bošnjaci u Srbiji i Hrvatskoj. To je kompromis i to je istorijski pravedno rješenje. Bošnjaci su jedini autohtoni narod Bosne i Hercegovine. Sam Ilija Garašanin, idejni tvorac srpskog hegemonizma na Balkanu, u Načertaniju eksplicite naglašava da u Bosni žive Bošnjaci muslimani (muhamedanci), Bošnjaci pravoslavci, i Bošnjaci katolici! Ni jednom riječju ne spominje ni Srbe, ni Hrvate kao stanovnike Bosne 1844 godine. Koliko god želio da Bošnjake prikaže kao Srbe, Ilija Garšaninn je bio svjestan koliko bi to bilo suludo reći u to vrijeme, kada su svi zali da u Bosni žive Bošnjaci. Kao trezven čovjek, prihvatio je ovu činjenicu, a program usmjerio na njeno mijenjanje.  

  1. Jednom prilikom ste istakli kako bi Bošnjaci procjetali kada bi dobili svoju državu?

Odgovor: To i sada kažem. I ne samo Bošnjaci, procvjetali bi svi građani BiH, jer bi se konačno cijela država postavila na zdrave demokratske temelje za šta se, zdušno zalažu i Beograd i Zagreb, ali samo unutar Srbije i Hrvatske. Sve što se od njih očekuje i što su dužni učiniti, jeste da ne sprečavaju BiH u ostvarenju istih vrijednosti.

  1. Kako bi izgledala ta bošnjačka država i koju teritoriju bi zauzimala?

Odgovor: Kao što sam već naglasio, bila bi (biće, ako Bog da!) to moderna sekularna država, demokratskog uređenja, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine na kojoj je bila priznata kao suverena država i članica OUN. Uz jednak status i prava Srba i Hrvata u BiH kakva Bošnjaci uživaju u Srbiji i Hrvatskoj.

  1. Vjerujete li da je moguće provesti ovo “nacionalni razdruživanje” u sadašnjim okolnostima?

Odgovor: Razdruživanje je apsolutno nepotrebno, nepoželjno i neprihvatljivo. Ostati zajedno! – to je budućnost svih građana Bosne i Hercegovine.! Zajedno, i to na jedinstvenoj teritoriji cijele države. Ipak, međunarodni faktor je očito spreman i sposoban da u ime sopstvenih ciljeva, nametne i nepotrebna, i nepoželjna i neprihvatljiva rješenja, ne pitajući za cijenu i ne hajući za interese lokalnog stanovništva. Bosna i Hercegovina je slabija od nekih suverenih država koje su u novije vrijeme, silom pregažene i prekrojene po volji tih istih faktora. Ipak, očekujem da će međunarodna zajednica, i u sopstvenom iteresu, i u interesu cijelog Balkana, barem djelimično uskladiti principe pravednosti i interesa kao temelje Bosne i Hercegovine.   

  1. Da li se ovo pitanje moglo riješiti još 1995. godine?

Odgovor: Moglo je, naravno da je moglo! Da je tada stvorena jedinstvena suverena Bosna i Hercegovina, kao sekularna demokratska država svih svojih građana, bez obzira na etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, pitanje bi bilo riješeno. I danas se ovo pitanje može riješiti stvaranjem iste takve države bošnjačkog naroda u kojoj će Srbi i Hrvati imati isti status koji Bošnjaci imaju u Srbiji i Hrvatskoj, a svi građani će uživati sva ljudska prava.

feridmuhic.com

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x