Nepoznata osoba izmirila dugove u apoteci u Visokom

Podijelite ovaj članak:

Posljednji petak pred nastupajući mjesec ramazan u apoteku Avicena u Visokom ulazi muškarac. Prošlo je 15.00 sati, a dvije farmaceutkinje prepoznaju nasmijanog sugrađanina.

S vrata traži “žutu svesku”, koja služi za upisivanje dužnika koji momentalno nisu s novcem, a potrebni su im lijekovi koji se ne izdaju na recept i isključivo se kupuju na komercijalnoj osnovi.

Čim traži žutu svesku, razmišljam da je ili dužnik ili se želi zadužiti? Ali, ovaj pacijent jednostavno ‘nije taj’. Pomalo zbunjeno želim saznati šta želi. Kaže mi da saberem dugove pacijenata za lijekove. Na moje upozorenje da mi treba nešto vremena i da je cifra vjerovatno četverocifrena, odgovara da to nije bitno i da može biti i petocifrena“, u dahu izgovara Lejla Karamović, zaposlenica apoteke, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zbunjene farmaceutkinje po glavi vrte priče o plaćanjima dugovanja iz teka.Sjećaju se slučaja od prije dvije godine, također uz ramazan. Ali, ovoga puta one taj film žive. I danas ne djele iskustva svakodnevnice opterečene bolešću i nervozom. Učesnice su tako pozitivne priče u kojoj glavni lik spremno čeka da skine teret dužnicima, koji su taj epitet stekli u bolesti.

“Pedesetak pacijenata, odnosno svi koji su bili upisani kao dužnici za lijekove su sada bez dugova. Dobri čovjek je plativši znatan račun odbio da se fotografiše, navede imenom ili bilo šta drugo. U tom dirljivom trenutku samo još reče da će obići i ostale apoteke u gradu. Suznih očiju ga ispratismo, a kasnije dočekasmo i prve pacijente koji su se nalazili u svesci. Kada su čuli da više nisu dužni, mnogima su suze potekle, a da se samo jedna pred nama izgovorena dova primi kod Boga, bit će dovoljno dobrotvoru”, zaključuje Karamović.

U glavnoj čaršijskoj ulici penzionisani “ondašnji” milicioner prodaje košpice i kikiriki, dopunjujući tako svoj kućni budžet. Kao takav je poznat svima u gradu, te brojnim turistima koji godinama dolaze u Visoko. On je na svom Facebook profilu podijelio priču iz apoteke, tako da je bio spreman i za razgovor za Al Jazeeru.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x