Netenyahu obećao status quo za Al Aqsa

Danas je izrealski premijer Benjamin Netenyahu došao u zvaničnu posjetu Jordanu. Posjeta je okarakterisana iznenadnom nakon što je ovog mjeseca  krajnje desno orijentirani izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir posjetio Al Aqsa. 

Izraelski i jordanski mediji su saopštili kako je  Netenyahu obećao kako će se sačuvati status quo kompleksa Al Aqsa. On je to učinio tokom sastanka u Amanu sa kraljem Abdullahom II koji je naglasio važnost poštivanja kako historijskog tako i pravnog statusa quo svetog mjesta Al Aqsa. 

Kralj je naglasio kako treba tragati za političkim aspektom mirovnog procesa te da treba prestati razmišljati o podrivanju mira. Abdullah je naglasio snažnu podršku za rješenjem kojim bi se uspostavila država Palestina sa granicama iz 1967. To bi uključivalo istočni Jerusalem kao njen glavni grad gdje bi Izraelci i Palestinci živjeli jedni pored drugih u mirnom i sigurnom okruženju.

Pored pitanja Paletine sastanak dva lidera je protekao u razgovoru o regionalnim pitanjima ali i strateškoj, ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji ove dvije države koja doprinosi regionalnoj stabilnosti. Netanyahu i kralj Abdullah su na kraju sastanka naglasili važnost dugoročnog prijateljstva i partnerstva između njihove dvije države. 

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x