Nigerija: Modna revija na kojoj modeli nose odjeću napravljenu od smeća

Podijelite ovaj članak:

U Nigeriji, The Green Fingers Wildlife Initiative Trashion Show godišnji je modni događaj koji slavi kreativni modni dizajn i promiče smanjenje otpada i održivost.

Od svog početka 2012. godine, modeli krase pistu noseći odjeću izrađenu od predmeta koje bi mnogi ljudi inače bacili u smeće.

Međutim, plastični otpad i smeće su sveprisutni u Lagosu, komercijalnoj prijestolnici Nigerije i najmnogoljudnijoj zemlji Afrike. Cijela Afrika suočena je s ovim problemom i s procijenjenom populacijom od 25 milijuna, Lagos proizvodi hiljade tona otpada svaki dan.

Green Fingers Wildlife Initiative, neprofitna organizacija radi s mladima na kampanji za čistiji okoliš.

“Započeli smo Trashion Show izradom umjetničkih djela, a onda smo rekli zašto ne bismo postali malo kreativniji i učinili korak dalje kako bismo od tog smeća napravili odjeću, stilizirali je, nosili i šetali pistom kako bismo podigli svijest u vezi s problemima poput onečišćenja plastikom, onečišćenja općenito koje također utječe na divlje životinje,” objasnio je osnivač organizacije Chinedu Mogbo.

“Svi proizvodi koje smo koristili pri izradi ovih haljina, mogu se upotrijebiti i za nešto drugo, što i jest bit cijele stvari. Dakle, proces nije jednostavan, pokupimo boce i čepove, odemo na plažu, pokupimo i tamo smeće i onda sve skupimo zajedno i toga napravimo nešto što neko može nositi.” kaže modna dizajnerica Joy Udoka-Obi.

Upravljanje i zbrinjavanje smeća u Nigeriji postalo je značajan izazov unatoč nekoliko pokušaja vlada i komercijalnih organizacija u tom pogledu.

Petnaestogodišnja manekenka Eyeoyibo Joyce i drugi mladići žele skrenuti pozornost na ovaj veliki problem svoje zemlje i cijelog kontinenta. Joyce kaže: “Moj savjet ljudima koji žive u Lagosu i cijeloj Nigeriji je da odgovorno postupaju s otpadom, nikako ne bi trebali odmah baciti ako se može ponovno upotrijebiti, reciklaža je ono čemu bi trebali ići. Također, smeće biste trebali pravilno bacati, a ne na pod i da tako leži okolo.”

Aktivisti za zaštitu okoliša surađuju s tinejdžerima u njihovoj borbi za bolji, čišći okoliš. I premda je način neuobičajen, poruka iza njega je neosporna.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x