Njemačka će legalizovati kupovinu i posjedovanje do 30 grama kanabisa

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach je otkrio planove za dekriminalizaciju posjedovanja do 30 grama kanabisa i omogućavanje prodaje te supstance odraslim osobama u rekreativne svrhe.

staje pitanje da li će se plan koji je odobrila vlada ostvariti jer vlada prvo želi da bude sigurna da je u skladu sa zakonima Evropske unije.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da će se nastaviti sa usvajanjem samo ako je to slučaj.

Planom je predviđena prodaja kanabisa odraslim osobama u licenciranim prodajnim mjestima, a cilj je borba protiv crnog tržišta, rekao je Lauterbach. Dodao je da Vlada namjerava da čvrsto reguliše tržište.

Legalizacija kontrolisane prodaje kanabisa jedna je od niza reformi navedenih u prošlogodišnjem koalicionom sporazumu između tri stranke koje čine vladu kancelara Olafa Scholza.

Rekli su da će plan osigurati kontrolu kvaliteta, a istovremeno zaštititi mlade i složili se da će se “društveni efekti” novog zakona ispitati nakon četiri godine.

Između ostalih planova za liberalizaciju, vlada je uklonila iz njemačkog krivičnog zakona zabranu ljekarima da “reklamiraju” usluge abortusa.

Vlada također želi ukinuti zakon star 40 godina koji zahtijeva od transseksualnih osoba da dobiju psihološku procjenu i sudsku odluku prije službene promjene spola, što je proces koji često uključuje intimna pitanja. Trebalo bi da bude zamijenjen novim “zakonom o samoopredjeljenju”, prenosi Klix.

Redakcija
Redakcija
Articles: 663
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x