Njemačka stopirala projekte u RS ukupne vrijednosti 105 miliona eura

Četiri projekta Vlade Njemačke za Republiku Srpsku i zvanično su istekli prije implementacije, čime je i zvanično potvrđena ranija informacija da su ovi projekti prekinuti.

Iz Ambasade je saopšteno da se radi o projektima ukupne vrijednosti 105 miliona eura, a pozadina odluke da se pusti da prođe rok za implementaciju je, kako je pojašnjeno, “nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika”.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, koji je trebalo da bude implemeniran u saradnji sa Švajcarskom Konfederacijom.

“Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom”, naglasili su u saopštenju.

Kako su kazali odluka se ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili zapadnog Balkana, a time, kako su naglasili, ne isključuju ni projekte u RS, kao i saradnju s civilnim društvom.

“Njemačka vlada podržava približavanje BiH EU, kao i da je Njemačka spremna dalje intenzivirati saradnju s BiH, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju.

(BN)

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x