Njemačka vlada donirala skoro 3 miliona eura za Oružane snage BiH

Podijelite ovaj članak:

 
Tehnički sporazum između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, na osnovu kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija i nabavku uniformi za Oružane snage BiH u ukupnoj vrijednosti 2 miliona i 970.000 hiljada eura, potpisan je danas, 18. augusta 2023. godine u Ministarstvu odbrane BiH.

Sporazum je, u ime ministra odbrane Heleza, potpisao pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, a za njemačku stranu sporazum je potpisao vojni ataše u BiH pukovnik Franz Josef Nolte.

Tehnički sporazum za podršku infrastrukturnih radova, u vrijednosti od 1.470.000 eura, obuhvata projekte uređenja infrastrukture i objekata na šest lokacija na kojima borave pripadnici OS BiH. Projekti su namijenjeni za izgradnju stražarnice i zamjenu vanjske rasvjete u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću, zamjenu vanjske rasvjete u kasarnama „Božan Šimović“ u Čapljini, „Dubrave“ u Živinicama, „Rajlovac“ u Sarajevu, postavljanje sistema video nadzora sa posebnom infrastrukturom u skladištu naoružanja „Grabež“ u Bihaću, te renoviranje i preuređenje objekta za smještaj vojnika u kasarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku.

Sredstva iz tehničkog sporazuma za podršku nabavke uniformi u vrijednosti od 1.500.000 eura će biti namijenjena za opremanje Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH.

Pomoćnik ministra Šajinović je izrazio neizmjernu zahvalnost na ovoj finansijskoj pomoći koja doprinosi poboljšanju uslova za život i rad pripadnika OS BiH, kao i njihovoj ukupnoj modernizaciji, te dodao da je današnja donacija, kao i sve prethodne donacije, još jedan pokazatelj posvećenosti SR Njemačke u pružanju podrške procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Pukovnik Nolte je najavio da će se do kraja mjeseca septembra ove godine potpisati još nekoliko sporazuma, koji će biti namijenjeni obnovi infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH, a sve sa ciljem stvaranja boljih uslova za život i rad pripadnika OS BiH.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x