Njemački mediji o aferi Špijuni: Hrvatska želi uspostaviti treći entitet u BiH

Afera „Špijuni“ stigla je i do njemačkih medija. Ugledni njemački list Die Tageszeitung (TAZ) donosi priču koja proteklih sedmica potresa Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a nakon što je otkriveno da da je Hrvatska obavještajna služba (SOA) pokušala regrutirati državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj i Europskoj uniji, dok je najmanje jedna osoba trebala da prokijumčari oružje u zemlju i ostavi ga u mesdžidu kod Zenice, prenosi Radiosarajevo.ba.

Naslov članka u njemačkom listu je „Oružje u džamijama“, a novinar se bavi analizom skandala koji je otkrio novinar Avdo Avdić, sa portala Žurnal.

Na meti posebnih kritika, piše TAZ, je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za koju tvrde da hrvatska obavještajna agencija djelovala u njenu korist.

„Nekoliko puta u posljednje vrijeme, Grabar-Kitarović je tvrdila da je Bosna i Hercegovina “leglo terorizma”. Prošle godine je izjavila da je na granicama Hrvatske stajalo 60.000 naoružanih salafija. Nakon protesta Vlade u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se“, piše TAZ.

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

„Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini“, zaključuje TAZ.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x