Nobelov komitet u kandžama farmakomafije

Piše: Jagoda Savić.

       Ovih dana je objavljeno osam  loših vijesti koje još nisam uspjela da svarim. Prije tri dana, 02.10.2023 godine, je komitet za dodjelu Nobelove nagrade objavio da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu Katalin Kariko i Dru Vajsman, koji su svojim otkrićima bili pioniri u razvoju vakcine protiv Covida 19. Umjesto da svi počinitelji Covid zločina budu procesuirani za  genocid na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, ova nagrada će cijeli lanac upletenih zaštiti od krivičnog gonjenja barem na neko vrijeme. Da podsjetimo čitaoce da se Nobelova nagrada kompromitovala još 2009 godine, kada je dodijeljena tadašnjem američkom predsjedniku Baraku Obami za doprinos miru, a vajni dobitnik je ubrzo nakon toga počeo novi rat. Ovakvi kriteriji za dodjelu Nobelove nagrade imaju nemjerljivo štetan uticaj za dalji razvoj medicine kao nauke i medicinske etike kao njenog neodvojivog dijela. Siroti Nobel je imao plemenitu namjeru. Da je živ , ko zna kako bi njegovo srce podnijelo ovu izdaju njegovih principa i  izopačenje njegovih postavki, najvjerovatnije je da bi dobio srčani udar.  

Institut Karolinska iz Štokholma je ustanova koja ocjenjuje vrijednost medicinskih otkrića kandidata za Nobelovu nagradu u toj oblasti. Veza između ovog instituta i komisije za dodjelu Nobelove nagrade je profesor Kenet R. Čin (Kenneth R Chein), koji predaje na ovom fakultetu, a istovremeno je bio i jedan od osnivača farmaceutske industrije Moderna. Ovaj podatak stoji na svim drugim stranicama osim na stranici Karolinska instituta gdje mu je značaj znatno ublažen formulacijom „do prije nekoliko godina bio naučni savjetnik u farmaceutskoj industriji Moderna, a danas je sa ovom kompanijom povezan preko jednog od Moderninih partnera, farmaceutskom industrijom Astra Zeneca. Ova industrija je investirala novac u Moderninu tehnologiju VEGF-mRNA kako bi stimulisala protok krvi u srcu, što je osnovna naučna djelatnost ovog profesora“.

Katalin Karikó je pokušavala da razvije RNK terapiju protiv cerebralnih bolesti i moždanih udara. Drew Dru Vajsman (Dreww Weissmann) se bavio biohemijom i encimima, a kasnije imunologijom  i mikrobiologijom. Kasnije su se i Karikó i Vajsman  fokusirali na primjenu RNK tehnologije na vakcine. Svoj rad, za koji su dobili Nobelovu nagradu, su objavili 2005 godine, koristeći sintetičke nukleozide čiji zadatak je bio da modifikuju RNK, čime bi se spriječila njena razgradnja u organizmu.  
Njihova modifikovana RNA tehnologija je 2020 godine  postala  ključna temeljna komponenta Fajzer Bionteh ( Pfizer/BioNTech)  i Moderna vakcina protiv COVID-a 19. Weissmann je doktorirao 1987  na Univerzitetu u Bostonu, a zatim  je boravio u Medicinskom centru „Beth Israel Deaconess“.  Nakon toga je uslijedila stipendija u američkom državnom institutu za zdravlje (National Institute for Health – NIH),  pod nadzorom Antonija Faučija, tadašnjeg direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Druga…

       Druga nesvarljiva vijest je od prije sedam dana. Vlada Srbije i farmaceutska industrija „Fajzer“ Srbije su 26. 09. 2023 godine potpisali memorandum o razumijevanju za izgradnju BIO4 kampusa. Potpisali su ga premijerka Ana Brnabić i zastupnik kompanije za Srbiju Mohamed Hammam, a po njemu su Vlada Srbije i „Fajzer“ postali partneri. „Fajzer“ je javnosti Srbije predstavljen kao jedna od vodećih inovativnih biofarmaceutskih kompanija u svijetu. Ovim načinom predstavljanja „Fajzera“ Ana Brnabić je teško obmanula srbijansku javnost, a  svojoj šarenoj laži je još dodala da joj „je zadovoljstvo što je jedna od najvećih svjetskih kompanja prepoznala angažovanje Srbije na putu naučnih inovacija. Ova saradnja je potpuno u skladu sa opredjeljenošću vlade Srbije da ulaže u nauku, inovacije, upotrebu savremenih tehnologija i biotehnologije pa je jedan od prioritetnih projekata u mandatu ove vlade“. 

Da podsjetimo da su naučnici dokazali štetnost Covid vakcine, a posebno činjenicu da je „Fajzer“ znao od samog početka, pa je pritiješnjen  neoborivim dokazima nauke morao i javno priznati, da njegova vakcina ne sprečava širenje virusa. Američko ministarstvo pravde je tužilo kompaniju „Fajzer“ da je platila milione dolara mita koje su davale doktorima u malim zemljama kako bi prodavali njihove proizvode koji nisu  dobili odobrenje američke agencije za lijekove FDA. U velikom broju zemalja, uključujući i Srbiju,  postoji izvještaj koji se zove EFPIA , u kom se mogu naći inavedena imena doktora koji su od farmaceutskih indstrija primali novac i navedene primljene sume za razne usluge, koje mogu da se tretiraju jedino kao mito. Mislim da u ovom kontekstu  podršci  Ane Brnabić korupciji u zdravstvu nema šta da se doda.

Treća…

        Treća nesvarljiva vijest je od juče. Na naslovnoj strani „Dnevnog avaza“ je dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona najavila da očekuje rast broja oboljelih od korona virusa. Povod za ovu vijest je bio  pacijent iz Kliničkog centra Koševo koji je krajem prošle sedmice primljen kao „ prvi slučaj upale pluća zaraženog virusom Covid 19“. Istine radi, u isti bolicu je prije dvije sedmice primljen pacijent čiju familiju poznajem, koji je imao jak kašalj, upalu pluća ali nije bio pozitivan na Covid. Njega su,   nakon što su mu bezuspješno radili  veći broj pretraga, ali nisu uspjeli pronaći uzrok niti ga izliječiti, stavili na respirator. Njegovo stanje se tek lagano popravilo, više ga ne uspavljuju da bi ga priključivali na respirator. Uzročnika bolesti nisu uspjeli da izoluju ni nakon nekoliko laboratorijskih analiza, jer se pod antibiotskom terapijom i bakterije i vurusi primire pa ih je nemoguće vidjeti.

Ako se radi o dva pacijenta, onda imamo stanje 1: 1, jedan pozitivan a jedan negativan, a ako se radi o istoj osobi onda je „Avaz“  falsifikovao informaciju. Za zaključivanje o vezi između upale pluća i Covid-a potrebna je statistička značajnost, koje u ovom slučaju nema, a drugi problem je što se zaključivanje vrši na osnovu nepouzdanog PCR testa.

Još nešto mi ne ide u glavu. U medijima su se pojavile dvije mlade i perspektivne  doktorice, obje epidemiolozi, ova iz Mostara a druga iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Nijedna od njih  uopšte ne razmišlja o tome da će uskoro postati omražene u narodu jer šire neistine, a neće biti sposobne da nose teret javne osude okoline kad za njega dođe vrijeme. Teška je stvar kad prisiljavaš stanovništvo da se vakciniše u vrijeme epidemije, jer tada interakcija faktora sama proizvodi viruse sa većim virusnim opterećenjem, odnosno zaraznije sojeve. Dakle, sam si odgovoran, negiraš svoju odgovornost i otvaraš Pandorinu kutiju da stvaranje zaraznijih sojeva može da traje godinama.

Četvrta…

        Četvrta nesvarljiva vijest  je objašnjenje pojave  kašlja u Srbiji. Za njega  je dr. Vesna Radulović, specijalista u Gradskom zavodu za plućne bolesti u Beogradu   rekla da se kod sve više građana u Srbiji javlja iritantni, uporni, neprestani kašalj, koji može da traje šest do osam nedjelja, a ljekari, specijalisti za plućne bolesti, ne mogu da postave dijagnozu, niti da ustanove tačan uzrok za ovoliku pojavu kašlja, koji nije alergijski. Šta god da dajemo od terapije – ne pomaže. Ljudi masovno dolaze sa kašljem, bez ikakvih drugih simptoma, a da nemaju alergije. Pokušavamo da smirimo taj kašalj sa antibioticima, antihistaminicima, različitim sirupima za kašalj, ali on ne prestaje”.

Dr. Radulović je takođe rekla  da zvuči nevjerovatno, ali da taj uporni kašalj, uglavnom zaista prođe sam od sebe, međutim tek poslije više od mesec dana.  U najvećem broju slučajeva, kada uradimo snimak pluća i kompletne preglede, ispostavi se da je sve u redu, da su svi nalazi čisti. Pacijenti nemaju temperaturu, imaju apetit, nema malaksalosti, povraćanja, bolova, nikakvih drugih simptoma, osim kašljanja”. Dr. Radulović je takođe rekla   da ovaj kašalj neme veze sa korona virusom. “Pacijenti su negativni na kovid, a ovo je svakako nešto drugo, jer da imaju koronu, bilo bi i drugih simptoma. Imamo i kovid pozitivne pacijente, svi su sa blagom formom, imali smo samo jednog teže oboljelog”.

Dr. Radulović je u svom objašnjenju posebno istakla da ovaj kašalj ne sprečavaju ni antibiotici, različiti sirupi, ni antihistaminici, ( lijekovi protiv alergija), da nema lijeka, već da moraju da sačekaju da prođe “sam od sebe”, ali ako traje duže od 15 dana, svakako se savjetuje ljekarski pregled. Dr. Radulović i njene kolege smatraju da je kašalj posljedica oštećenja sluznica, ali i zagađenog vazduha i da niko ne zna šta sve udišemo po cijeli dan, izduvne gasove i brojne štetne materije, koje ulaze u naše disajne puteve i nadražuju kašalj. (izvor TV „Nova.rs“)

Peta…

Peta nesvarljiva vijest je upravo ta tragikomična formulacija „neka čudna forma virusa, koja uđe u ćelije i ogoli nervne završetke“ , jer po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srbije, član 21 predviđa laboratorijsko ispitivanje radi utvrđivanjauzročnika zaraznih bolesti i sprovodi se u svim slučajevima pojave ili sumnje na pojavu zarazne bolesti , kao u slučajevima pojave epidemije, u kojima je utvrđivanje uzročnika i tipizacije uzročnika zarazne bolesti neophodno za uspostavu dijagnoze.  Po ovom zakonu ne smije biti čudnih formi virusa nego se oni moraju precizno obraditi, pogotovo u situaciji kad broj oboljelih značajno raste i objektivno može prerasti u epidemiju. Isto tako ne smije biti ogoljenih nervnih završetaka jer oni automatski asociraju na bioterorizam i prisustvo hemijskih iritanata u zraku. Hoću da kažem da država Srbija mora da zna kakvi virusi i bakterije kolaju njenim područjem, a dr. Radulović među pobrojanim nije ni natuknula da su oboljelim pacijentima rađeni npr. bris ždrijela i isisavanje uzoraka iz pluća.  I pacijent i javnost imaju pravo da saznaju da li ovaj novi val bolesti uzrokuje upala pluća, veliki kašalj ili neki hemijski uzrok. Dr. Radulović je specijalizirala plućne bolesti, a ne zna ili ne smije da kaže koji su uzroci  tog čudnog opisanog kašlja.

Hajmo da vidimo zašto doktorica nije precizna?  A zašto mi posmatrači sa strane želimo eksplicitan odgovor? Dakle, ako je uzročnik  te upale pluća bakterija, onda mora da se tačno zna koja je bakterija u pitanju,  Streptococcus pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella ili Haemophilus influenza, jer tako kaže član 21. Zatim, ako je uzročnik virus, onda mora tačno da se zna je li to virus influence ili RSV jer to zahtijeva zakon. Ako je gljivica, je li to  Pneumocystis jirovecii, Cryptococcus, Coccidioides, a ako je  protozoa je li to Toxoplazma? Isto tako, je li  uzročnik pomenute upale pluća bakterija velikog kašlja Bordetella pertussis ili neki hemijski sastojak koji je vojna tajna, najčešće u nekim sjedinjenim državama? 

Ne želim da u Srbiji čujem to  „ne znam“  jer ne smije biti „ne znam“. Tamo postoji Institut za javno zdravstvo „Batut“ koji treba da se oglasi viješću  „laboratorijski je dokazano….“ Ah, da, sjetila sam se, pošto je „Batut“ kiksnuo, doći će „Fajzer“ nauka i sve lijepo objasniti zabrinutim građanima Srbije.

Šesta…

        Šesta nesvarljiva vijest je stanje u kantonu Sarajevo, koje  mediji kvalifikuju kao kritično jer je navodno došlo do značajnog porasta oboljelih od disajnih infekcija, upala pluća , astme, bronhitisa i čudnog upornog kašlja. Isti ti mediji navode da specijalisti za plućne bolesi već sedmicama rade i prekovremeno, ali ni to nije dovoljno da se stignu pregledati svi oni kojima je potrebna ova zdravstvena usluga. Krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS je imala  15 specijalista za plućne bolesti  raspoređenh u devet domova zdravlja, i to je u vremenu pandemije bila „nategnuta“ usluga pacijentima jer su ovi ljekari  specijalisti imali puno više posla od ostalih.

Međutim, iako se krajem 2022 godine nije smanjivao broj oboljelih, kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić je odlučio da od 1 januara ove godine u penziju pošalje pet pulmologa, odnosno trećinu od ukupnog broja i na taj način tri doma zdravlja ostavi bez ijednog ljekara za plućne bolesti. Rezultat ove Vranićeve odluke je da sada u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo radi osam pulmologa koji su  na izmaku  snaga. Naime, po zdravstvenim normativima jedan pulmolog može pokriti 36000 pacijenata, a npr. na području opštine Novi grad živi 120000 stanovnika, u opštini Novo Sarajevo 65000 stanovnika a u opštini Centar 55000 stanovnika. Zato želimo provjeriti  da li  problem o kom su mediji pisali zaista postoji, ili neko orkestrirano Vraniću zabija klipove, jer  bi iz medijskih napisa rezultiralo  da Haris Vranić niti zna matematiku, niti mu je razvijena sposobnost predviđanja kriznih situacija. Ja jedino što mogu odmah da kažem je to da je Vranić bez konkurencije u zabijanju autogolova, a sve ostalo je diskutabilno. Jer, da su mediji opisali istinito stanje morali su navesti tačan broj oboljelih. Nisam na Vranićevoj strani, puno puta sam osuđivala njegove nezgrapne i nedolične istupe, samo bez emocija ispitujem vjerodostojnost ove dvije oprečne tvrdnje.

Sedma…

       Sedma nesvarljiva vijest je indicija da se u Hrvatskoj  javlja narativ kašljanja zbog  rasta oboljelih , a da se ne spominju upale pluća i da se ne vezuju za njih kao prvi vanjski vidljiv simptom. Javno zdravstvo  je kašalj naravno odmah vezalo za Covid 19, ali su u toj državi  neki doktori odmah reagovali na to tumačenje kašlja i okvalifikovali ga kao veliki kašalj. Ova bolest, koju takođe nazivaju i hripavac ,pertussis, magareći kašalj i kukurikavac, je javnozdravstveno važna  visoko zarazna infekcija disajnog sistema, a najčešće se prenosi kapljičnim putem . Uzročnik velikog kašlja  je bakterija Bordetella pertussis, a njegova inkubacija po pravilu traje od 6 do 20 dana. Poznata splitska pedijatrica Nada Jurinčić je prije nekoliko dana na svom Fejsbuk profilu stavila uputu da se kod djece koja imaju  jak kašalj  uradi krvna slika, diferencirana krvna slika i obavezno  bris ždrijela da se laboratorijski utvrdi da li se radi o velikom kašlju. Čini se da u Hrvatskoj postoji tendencija korištenja novog PCR testa za veliki kašalj umjesto standardnih metoda, zbog čega je dr. Nada Jurinčić javno digla svoj glas protesta, štiteći najbolje ljekarske prakse ali i ljekarsku etiku.

Kad neko spomene veliki kašalj, ja se osjećam kao da me neko pogodio prstom u oko. Njegovu težinu ne treba  potcjenjivati, jer  se radi o bolesti koja maksimalno iscrpljuje organizam i bukvalno ga muči. Ja sam ga dobila u ratu, 1993 godine u Italiji. Moji napadi kašlja su bili sve češći i sve duži, izgledalo mi je kao da ću se ugušiti i da će mi se pluća pocijepati od napora, a kad sam bila uzrujana imala sa napade  kašlja svaki sat. Ljekar  kod kog sam volontirala mi je savjetovao da kupim avionsku kartu jer bi na visini od osam ili devet hiljada metara kašalj mogao da se sam zaustavi.

Moj veliki kašalj je ili prešao u hroničnu formu ili se modifikovao, i   javljao mi nekoliko godina po dva puta godišnje u trajanju po dva do tri mjeseca. Kasnijih godina se javljao svake druge godine, a prestao je da se javlja oko 2017 godine, nakon punih 34 godine. ato ne podnosim kad neki doktor  kaže „ne zna se uzrok“, jer takvom doktoru treba odmah oduzeti licencu za rad.  

Osma…

        Osma nesvarljiva vijest se tiče prigovora na način liječenja. Dobro poznajem pacijenta koji već tri nedelje  ima kašalj koji cijepa pluća, rentgenski snimak je pokazao upalu pluća a krvna slika je pokazala prisustvo upalnog procesa u organizmu. Nalaz upale pluća mu je napisao ljekar internista, koji je možda tog momka trebao da pošalje ljekaru za plućne bolesti umjesto da se sam njime bavi. Još je sporno što momku u ljekarskom nalazu uopšte nije upisano da je tri puta vakcinisan protiv  Covid-a 19, jer mu je ta činjenica znatno oslabila imunitet. Momak je dobio injekciju sa kortiko-steroidima, nakon koje mu je vrijednost WBC sa 14 mjernih jedinica skočila na 17…On u kući iz nepoznatih razloga nema ljekarske nalaze sa zadnja dva pregleda, pa ne znamo je li mu pomenuta injekcija   uopšte bila upisana u nalaz, jer u slučaju nus-pojave ne bi mogao ni dokazati da su mu je dali.

Treba neko i da objasni

        Upravo zbog izdvajanja kašlja od ostalih simptoma, zbog utiska da nema balansa između kašlja i upale pluća u javnom narativu o zdravlju i da se kašalj kao pojedinačni simptom zloupotrebljava da nam trasira neki skriveni put,  pitala sam primarijusa Edu Selimića, doktora kom pacijenti i javnost vjeruju, da nam  rastumači o čemu se radi. Iako je otišao u penziju, dr.Selimić i  dalje ostaje najcjenjeniji specijalista za plućne bolesti. Ovaj doktor  nam je skrenuo pažnju na nekoliko nepobitnih činjenica. Najprije ta da od kašlja niko nikada nije umro. Drugo, da se ne mogu davati objašnjenja u javnosti koja su zasnovana ni na čemu, jer je takvo ponašanje diletantsko i neprofesionalno, jer  treba naći dobru laboratoriju, ispitivati jedan po jedan indikator pa ih dobijenim rezultatima isključivati sve dok se ne dođe do pravog uzroka. Dr. Selimić je još rekao da bi isključio polutante ( lebdeće čestice PM, azotne okside , sumpor dioksid, ugljen monoksid, policiklične aromatske hidrokarbonate  i ozon O3)  i da uzroke treba tražiti u među virusima, bakterijama i hemijskim iritantima iz grupe RBH, radioloških, bioloških i hemijskih agenata. Opšti zaključak dr. Selimića je da se senzacije stvaraju kad politički diletanti imaju neki problem, jer  onda nastoje da preusmjere pažnju građana i da je fokusiraju na neku drugu stranu. Dr. Selimić takođe smatra da zdravstveni radnici u okolnim zemljama „lupetaju gluposti“ a da smo mi u BiH naučili da prepisujemo.

Dakle, hajmo u laboratoriju! 

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x