Norveška: Policija demantuje da je Momika mrtav

Podijelite ovaj članak:

Policijskoj imigracionoj jedinici nije poznato da je neko sa gore navedenim imenom [Salwan Momika] nedavno preminuo u Norveškoj”, saopštio je odjel za komunikacije policijske jedinice ove zemlje.

Podsjetimo, Iračanin Salwan Momika dospio je u centar pažnje zbog svog antiislamskog stava i spaljivanja Kur'ana u Štokholmu, Švedska. Kršćanin koji je postao ateista se nedavno preselio u Norvešku iz Švedske i u javnost je dospjela vijest da je pronađen mrtav u toj zemlji.

Momika je za sebe govorio da je bivši radikalni musliman, a prošle sedmice je pratioce na mreži X obavijestio da je napustio Švedsku i prselio se u Norvešku: “Danas sam napustio Švedsku i sada sam u Norveškoj pod zaštitom norveških vlasti. Podnio sam zahtjev za azil i međunarodnu zaštitu u Norveškoj jer Švedska ne prihvata azil za filozofe i mislioce, već samo za teroriste. Nastaviću svoju borbu protiv islamske ideologije. Otkako sam započeo borbu protiv islama, platio sam i plaćam cijenu i spreman sam na to, bez obzira na cijenu”, dodao je.

Danas su se u medijima pojavile nove vijesti o ovom ekstremisti

Momika uhapšen u Norveškoj – bit će deportovan u Švedsku Norveška policija uhapsila je aktivistu i spaljivača Kurana Salvana Momiku i deportovaće ga u Švedsku. Hapšenje je izvršeno 28. marta, nakon što je Momika rekao švedskim medijima da je otišao u Norvešku da tamo traži azil. “Deportacija će se izvršiti čim budu uspostavljeni formalni i praktični aranžmani”, piše Okružni sud u Oslu u svojoj presudi. Iračanu Momiki privremena boravišna dozvola u Švedskoj povučena je u oktobru kada se ispostavilo da se smatra da je dao netačne informacije. Povodom odluke o deportaciji, Momiki je odobrena nova dozvola za privremeni boravak do 16. aprila, jer zbog ugroženosti ne može biti deportovan u domovinu. Poslednjih godina, 37-godišnji Momika stoji iza velikog broja spaljivanja Kurana širom Švedske. Nekoliko njih dovelo je do nereda i nemira. Preuzeto Od Göteborgs Posten, 4 april 2024.

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x