Norveška: Pronađen bijeli kit sa špijunskom opremom?

Podijelite ovaj članak:

Kod obale Norveške pronađen je bijeli kit koji je na sebi imao držač za kameru i stručnjaci smatraju da je prošao obuku ruske mornarice radi špijunaže.

Britanski BBC navodi da je kit prišao norveškim brodovima kod ostrva Ingoja na Arktiku koje je udaljeno oko 415 kilometara od Murmanska gdje je sjedište ruske Sjeverne flote.

Norveški biolog profesor Audun Rikardsen kaže da je na kitu bila pričvršćena kamera “GoPro” firme čija je sjedište u Sankt Peterburgu.

Rikardsen je istakao da su mu ruske kolege rekle da to nije oprema koju bi koristili ruski naučnici.

Prema njegovim riječima, držač za kameru je bio čvrsto povezan oko glave i prednjeg dijela gornjih peraja kita. Oprema je za “GoPro” kameru koja nije bila na kitu.

“Ruske kolege su rekle da oni ne vrše slične eksperimente, ali da im je poznato da je mornarica hvatala bijele kitove i da ih je obučavala. Vjerovatno je i ovaj kit bio dio te obuke”, naglasio je Rikardsen.

Norveški ribari uspjeli su da sa kita skinu opremu.

Rusija u blizini ima pomorsku bazu.

Pukovnik ruske vojske u penziji Viktor Baranec odbacio je zabrinutosti Norveške zbog pronađenog kita. Međutim, on nije negirao da postoji mogućnost da je pobjegao od ruske mornarice.

On je za rusku medijsku kuću “Govorit Moskva” upitao da li bi mornarica, ukoliko bi koristila kita za špijunažu, na njega postavili i broj mobilnog telefona uz poruku da se pozove taj broj ako se pronađe životinja.

Baranec je dodao da Rusija ima Centar za obuku delfina “radi obavljanja raznih zadataka od analize morskog dna do zaštite određene teritorije, napada na strane ronioce, postavljanje mina na strane brodove”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x