Norveški kralj Olav V, bio je skromni vladar omiljen kod naroda!

Podijelite ovaj članak:

Norveška je danas zemlja sa najvišim standardom života na svijetu, a ne tako davne 1973 godine u vrijeme naftne krize, kad je bila ograničena vožnja automobilima, njihov kralj Olav V (otac sadašnjeg kralja) išao je sa svojim narodom na skijanje u tramvaju gdje je uredno plaćao kartu!
Kraljevska porodica Norveške je i danas omiljena, jer se nije ni danas izdvojila iz naroda u vremenu kad ne znaju šta će od para i to paradoksalno od proizvodnje nafte i naftnih derivata iz okeana!
Ovo je slika kralja Olava koji se vozi sa svojom rajom…

Olav V bio je kralj Norveške od 1957. do 1991. godine. Rođen je 2. jula 1903. godine kao Olav Alexander Edward Christensen. Kada je rođen, njegovo ime bilo je Alexander Edward Christian Frederik. Kraljevski je naslov preuzeo 1957. godine nakon smrti svog oca, kralja Haakona VII.

Olav V. bio je popularan među norveškim narodom zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti. Bio je poznat po tome što je često putovao po zemlji, posjećujući različite dijelove Norveške i komunicirajući s ljudima iz različitih slojeva društva. Njegova supruga, kraljica Märtha, preminula je 1954., a Olav je ostao udovac do kraja svog života.

Olav V. je bio poznat po svojoj ulozi u očuvanju monarhije i demokracije u Norveškoj. Tijekom svog vladanja, Norveška je prošla kroz značajne društvene i političke promjene, ali je monarhija ostala stabilna i omiljena među većinom Norvežana.

Umro je 1991. godine, a naslijedio ga je njegov sin Harald V., koji je i danas na norveškom prijestolju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x