Nova saznanja: “Manja” proizvodi sadrže svinjsku mast

Podijelite ovaj članak:

„Mi smo išli na obuku u Banju Luku, gdje je glavna proizvodnja ‘Krajine Klas’, odnosno svih proizvoda koji se i prodaju u pekarama ‘Manja’, kao i u marketima. U toj glavnoj proizvodnji, umjesto ulja i masnoća, koristi se svinjska mast“, govori nam bivša zaposlenica.

Saša Trivić, vlasnik pekara „Manja“, odnosno firme „Krajina Klas“, posljednjih dana ponovo je dospio u javnost svojim komentarima na društvenim mrežama za koje se može reći da izgledaju kao veličanje genocida. Naime, Trivić je na svom profilu na društvenoj mreži X drugom korisniku na pitanje „Da li to hoćete da u Srbiji pravite novu Srebrenicu, e pa neće moći“ odgovorio riječima: „U Srebrenici smo trenirali za vas, pripremite se“. Nije ovo prvi put, Trivić je i prije veličanjem ratnog zločinca Mladića bio na meti kritika.

Nakon toga, mnogi građani oštro su ga kritizirali, ponovo je postao „popularan“ u medijima, te vjerovatno uvidjevši da sve ide ka pozivu na bojkot njegovih pekara, počeo se izvinjavati i govoriti da je „konj“. Da li je Trivić konj ili nije, u to se nećemo upuštati, ali, osim njegovih stavova po pitanju osuđenih ratnih zločinaca, presuđenog Genocida u Srebrenici, kada su u pitanju proizvodi njegovih pekara „Manja“, postoji još jedna jako bitna stvar koju se trebamo zapitati. Šta ustvari jedemo?

Na to pitanje potražili smo odgovor kod bivših zaposlenica njegovih pekara u Sarajevu. Još 2016. godine nekoliko uposlenica bošnjačke nacionalnosti dalo je kolektivni otkaz u jednoj od pekara „Manja“ u Sarajevu. Kako nam priča Lejla (pravi identitet poznat redakciji), njih nekoliko djevojaka radilo je u pekari gdje im je šefica bila Jelena Obradović. „Približavao se Bajram i nekoliko dana prije samog Bajrama došla je šefica Jelena i rekla nam da nećemo imati slobodni dan u sedmici koji nas sljeduje. Kada smo je upitali zašto nećemo imati slobodni dan, koji je naše puno pravo, rekla nam: ‘Pa zato jer ćete imati vaš ružni praznik’“, priča bivša uposlenica, govoreći da se Obradović inače ponašala loše prema njima. Međutim, tek tada su pomislili da je razlog njezinog lošeg ponašanja ustvari to što su one Bošnjakinje. Nakon njenih riječi kojima je pokušala omalovažiti muslimanski praznik Bajram, počela je prepirka između nje i uposlenica.

„Rekli smo joj da ne može to raditi, niti da može tako pričati i vrijeđati. Na to nam je opsovala ‘muslimansku majku’. To je ‘prelilo čašu’ našeg strpljenja, gurnuli smo policu s pecivom koje se trebalo peći i to je sve popadalo, a onda smo sve napustile objekat i otišle piti kafu u obližnji kafić, odakle smo je vidjeli. U tom trenu smo bez razmišljanja dale kolektivni otkaz. Ona je zaključala radnju, počela skupljati ta peciva, zvala nekoga“, govori nam bivša uposlenica. Jedna od uposlenica koja je bila jedna od tih koje su dale kolektivni otkaz dodaje da su nekoliko mjeseci morali čekati da im isplate platu, te da su planirali i tužiti, ali da su nakon 4-5 mjeseci uspjeli dobiti svoju platu.

Nakon riječi i svima nama poznatih stavova Saše Trivića, ovakve uvrede jedne šefice u njegovim pekarama ne bi trebale možda ni da nas iznenađuju. Ostaje još uvijek odgovor na pitanje: šta jedemo u pekarama „Manja“?

Svinjska mast u proizvodima „Manje“?

„Mi smo išli na obuku u Banju Luku, gdje je glavna proizvodnja ‘Krajine Klas’, odnosno svih proizvoda koji se i prodaju u pekarama ‘Manja’, kao i u marketima. U toj glavnoj proizvodnji umjesto ulja i masnoća koristi se svinjska mast. Kroasani su se pred našim očima premazivali svinjskom mašću. Ista je stavljana i u torte, kolače“, pojašnjava nam jedna od uposlenica koja je prošla obuku. Na naše pitanje da li se ti proizvodi prodaju i u Sarajevu, odgovara da je više nego sigurna da su to sve isti proizvodi.

Sve se proizvodi u Banjoj Luci, barem je tako bilo 2016. godine, kada smo mi i radile. Odatle proizvodi u zamrznutom stanju idu u Lukavicu, gdje im je glavni magacin, a zatim iz magacina se opet zamrznuti proizvodi šalju u poslovnice širom Sarajeva. Tako da smo mi u Sarajevu u pekari dobijali sve te zamrznute proizvode koje smo pekli i onda prodavali“, govori nam bivša uposlenica, dodajući da joj je samo krivo što i prije nisu izašli u javnost s ovim detaljima, ali da jednostavno nisu shvatili važnost istoga sve do posljednjih istupa Trivića.

Osim proizvoda u samim pekarama „Manja“, tu su i proizvodi „Frishko“, među kojima su zamrznute pite, kao i lisnato tijesto. Tu su i mini torte kao što su kraljica čokolade, orange, kranči torta, čokoladna, kokonela i druge. Ono što je bitno da pazimo na proizvode koje kupujemo, odnosno da provjerimo ko ih proizvodi, te naspram toga odlučujemo o konzumaciji. Da bojkot itekako ima efekta, pokazuje i slučaj bojkotiranja izraelskih proizvoda mnogo jačih kompanija koje upravo zbog bojkota prolaze kroz velike ekonomske gubitke.
Najjači „udarac“ jeste bojkot.

(Krajina.ba)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x