Novi direktor KCUS doktorirao u Foči

Podijelite ovaj članak:

Upravni odbor KCUS-a na danas održanoj sjednici u Sarajevu smijenio je generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović i imenovao za v.d. generalnog direktora ove zdravstvene ustanove doktora Alena Pilava.

Doktor Pilav, koji nije poznat široj bh. javnosti budući da nije do sada bio naročito prisutan u medijima, je specijalista opšte hirurgije i subspecijalista torakalne hirurgije.

Prema zvaničnoj biografiji dostupnoj na internet stranici privatnog SSST Univerziteta u Sarajevo gdje predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu, dr. Pilav je osnovnu školu završio u Sarajevu 1984. godine. Nakon rata, 1996. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a tokom rata je bio angažovan kao asistent na Ortopedskoj klinici KCUS-a.

Specijalizirao je 2002. godine u Sarajevu, a subspecijalizirao 2014. godine, također u Sarajevu. 

Magistarsku tezu je odbranio 2012. godine u Sarajevu, a doktorski studij je upisao 2016. godine na Medicinskom fakultetu u Foči (Univerzitetu u Istočnom Sarajevu) kojeg je uspješno okončao 28. septembra 2022. godine odbranom teze pod naslovom “Korelacija metastaza u intratorakalnim limfnim čvorovima sa stupnjem intratumorske ekspresije CD34 i CD105 u karcinomu pluća nemalih stanica”.

Doktor Pilav je član je Evropskog udruženja torakalnih hirurga, Evropskog respiratornog udruženja, Evropskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruženja endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ima je vrlo blisku suradnju s torakalnim hirurzima regije i Evrope, a posebno s torakalnim hirurzima Slovenije (KCU Ljubljana) s kojima već neko vrijeme radi na razvoju programa transplantacija pluća. Neke kompleksne operacije je planirao i izvodio u suradnji sa doktorima iz drugih centara iz Evrope.

Dr. Pilav dolazi na čelo KCUS-a na prijedlog SDP-a čiji je bio i kandidat za vijećnika u Općini Stari Grad na izborima 2020. godine. Tada je osvojio 235 glasova što nije bilo dovoljno za mandat općinskog vijećnika. 

(SB)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x