Novi Pazar: Oko 20.000 osoba na skupu podrške narodu Palestine

Podijelite ovaj članak:

Ulice Novog Pazara sinoć su bili preplavljeni rijekom ljudi koji su izrazili solidarnost s narodom Palestine. Protestna šetnja pod sloganom “Za slobodu, za mir, za Palestinu” okupila je, prema nekim procjenama, između 15 i 20 hiljada sudionika.

Građani su se odazvali pozivu lokalne nevladine organizacije “En-nisa”. Centralni trg bio je obojen palestinskim zastavama i snažnim vizualima koji su ilustrirali patnje s kojima se suočava narod Gaze.

Fejzo Radončić, cijenjeni teolog, i Aljan Kesvani, predstavnik ambasade Palestine u Srbiji, bili su među govornicima koji su ovom prilikom apelirali na mir i pravdu.

Azra Šemsović, predsjednica “En-nisa”, emotivno je govorila o razlozima okupljanja:

“Pokazujemo svijetu našu hrabrost, ljubav prema istini i pravdi. Danas smo ovdje da pružimo podršku svim Palestincima, bez obzira na vjeru, i da se sjetimo svih nedužno stradalih.”

Šetnja i protest, kako kažu organizatori, nisu samo izraz tuge, već i poziv međunarodnoj zajednici da se oglasi i poduzme korake protiv nasilja koje se odvija u Palestini.

“Dosta je bilo šutnje! Ne možemo mirno sjediti dok djeca, žene i muškarci u Gazi sustavno stradaju. Moramo dignuti glas i zahtijevati da se genocid koji Izrael provodi prekine,” izjavila je jedna sudionica protesta, majka dvoje djece.

Azra Šemsović je istaknula potrebu zaustavljanja okupacije i osiguranja humanitarnih uvjeta za žrtve sukoba:

“Želimo mir, želimo pravdu, i molimo se za dan kada će Palestina biti oslobođena.”

Fotograf Motaz Azaiza je izložio svoje radove po trgu, izravno suočavajući prisutne s bolnom stvarnošću sukoba.

Na kraju skupa, dignutih ruku u molitvi za mir, Novopazarci su još jednom pokazali svoju solidarnost s Palestinskim narodom, nadajući se da će njihov glas biti čut širom svijeta.

(Sandžakdanas)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x